D'aquí milions d'anys

Una enorme esquerda a Kenya recorda que l'Àfrica s'està dividint en dos

L'obertura fa 15 metres de profunditat i diversos quilòmetres de llarg

1
Es llegeix en minuts

Una esquerda gegant de diversos quilòmetres ha aparegut a Kenya i, segons els geòlegs, podria dividir en un futur el continent africà en dos. L'enorme esquerda, de 15 metres de profunditat, 20 d'ample i diversos quilòmetres de llarg, va aparèixer en una carretera principal de Mai Mahiu, una ciutat situada a la zona de la Gran Vall del Rift, una important falla geològica i un dels terrenys més inestables de l'Àfrica.

La via on ha aparegut aquesta gran fissura uneix la ciutat amb la reserva natural Maasai Mara, i va sorgir després de setmanes de pluges, inundacions i tremolors.

"La meva dona va cridar els veïns que vinguessin i ens ajudessin a treure les nostres pertinences", assenyala Eliud Njoroge, recordant quan van notar per primera vegada l'esquerda a casa seva, a Mai Mahiu, el 18 de març.

Njoroge i la seva dona eren a casa quan va aparèixer una esquerda a terra i es va començar a estendre. Mentre corrien, ja sabien que era alguna cosa més que un error de construcció. Altres esquerdes ja havien començat a aparèixer a la carretera principal de la seva ciutat.

En els dies que van seguir, la casa es va tornar tan inestable que va haver de ser demolida. La parella encara està buscant un lloc per viure.

Encara que el camí va ser arreglat en un dia, la fissura ha forçat altres famílies a fugir i els geòlegs han advertit que es podria estendre encara més amb pluges intenses que s'esperen en els pròxims dos mesos.

"La gent ha d'anar molt amb compte, especialment quan plou. Revisar si hi ha esquerdes, terra que s'enfonsa o tremolors", afirma el geòleg David Adede, que assenyala que les esquerdes corren gairebé en línia recta, per la qual cosa avisa que si algú es troba una esquerda en el camí, se n'ha d'allunyar.

Dividir l'Àfrica

Segons els geòlegs, durant les pròxims desenes de milions d'anys, la falla tectònica subjacent podria dividir el continent en dos.

Notícies relacionades

Mentrestant, els geòlegs han advertit que les autoritats necessiten fer més per tenir en compte les línies de falles a l'hora de planificar les seves noves carreteres, línies ferroviàries i projectes d'infraestructura.

"Van construir la carretera sense saber que hi havia una falla, per això els contractistes estan a l'espera, perquè no saben cap on va l'esquerda", conclou Adede.