RISCOS DESCONEGUTS

L'aigua embotellada conté micropartícules de plàstic, segons un estudi

Els investigadors sostenen que això és degut al procés d'embotellament i consideren més segura l'aigua de l'aixeta

botellas

botellas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'aigua embotellada de diverses grans marques mundials està contaminada per minúscules partícules de plàstic. El dany que això pugui causar a la salut encara és desconegut, segons un estudi científic difós per l'organització periodística Orb Media. 

La investigació de la Universitat de l'Estat de Nova York a Fredonia (EUA) es basa en proves realitzades en 250 ampolles d'11 marques en què s'han descobert restes plàstiques de polipropilè, niló i polietilentereftalat (PET) en el 93% dels recipients de marques com Evian, Nestlé Pure Life, San Pellegrino, Aqua, Aquafina o Dasani.

Els científics van trobar una mitjana de 10,4 partícules de la mida de 0,10 mil·límetres, i encara més petites en més quantitat, uns 314,6 per litre d'aigua.    

"Crec que això ve del procés d'embotellament. La majoria del plàstic ve de l'ampolla mateixa, del tap i del procés industrial d'embotellament, tot i que l'aigua en ampolles de vidre també tenia microplàstics", va afirmar Sherri Mason, directora de l'estudi, a l'agència France Presse.

Els riscos derivats del cas per a la salut encara són desconeguts, assenyalen els investigadors. "Hi ha un vincle amb certs tipus de càncer, la disminució de la quantitat d'espermatozoides o fins i tot l'augment de certes malalties com el problema del dèficit d'atenció o l'autisme", sosté Mason.

Segons ell, està establert que algunes malalties estan relacionades amb la presència de productes químics de síntesi amb l'entorn. "I sabem que els plàstics aporten un medi a aquestes substàncies per entrar al nostre cos". 

Un estudi previ publicat per Orb Media va mostrar que les partícules de plàstic també són presents a l'aigua de l'aixeta però en menys quantitat. "L'aigua de l'aixeta, en general, és més segura que la d'ampolla", afirma Mason. 

Notícies relacionades

Les proves provenen de 19 llocs de nou països en cinc continents, inclosos el Brasil, la Xina, Índia, Indonèsia, Kenya, el Líban, Mèxic, Tailàndia i els Estats Units. 

Orb Media és un consorci que inclou la BBC, la cadena SER-PRISA (Espanya), CBC, Canadian Broadcasting Corporation (Canadà), Dhaka Tribune (Bangladesh), Deutsche Welle i Die Zeit (Alemanya), Folha de São Paulo (Brasil), The Hindu (Índia), SVT (Suècia), Tempo Media Group (Indonèsia) i YLE (Finlàndia).