ANÀLISI INTERNACIONAL

La població d'orangutans de Borneo s'ha reduït a la meitat en dues dècades

Un estudi estima que ara hi ha 100.000 exemplars menys que el 1999

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El nombre d'exemplars d'orangutan a l'illa de Borneo, que n'acull la població més gran de la Terra, s'ha reduït en més de 100.000 des del 1999 degut essencialment a la reconversió de terres verges en cultius de palma i de fusta, segons mostra un estudi internacional publicat a la revista Current Biology. Ara queden entre 75.000 i 100.000 exemplars en llibertat, menys de la meitat que fa 19 anys.

L'estudi, encapçalat per investigadors de l'Institut Max Planck per a Estudis de l'Antropologia Evolutiva, a Leipzig (Alemanya), i de la Universitat John Moores de Liverpool, al Regne Unit, conclou que la població estimada per al 1999 ha resultat ser molt més gran del que es pensava, però també el nombre de baixes produïdes des d'aleshores.

La publicació de l'anàlisi arriba poc després que la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) declarés els orangutans --les tres espècies existents-- en perill crític d'extinció.

Una dràstica reducció s'observa lògicament en àrees on els boscos han sigut talats per obtenir i processar l'oli de palma, utilitzat profusament en la indústria alimentària, així com per a l'obtenció de pasta de paper, fusta i cautxú.

Caça furtiva i mascotes

No obstant, en moren pràcticament tants per un altre motiu. "A les zones més boscoses --subratlla la coautora Maria Voigt--, les principals causes del declivi són la caça furtiva i la captura de cries d'orangutans per vendre'ls com a mascotes". També per ser menjats.

Notícies relacionades

L'estudi, el més detallat fins ara sobre l'espècie, mostra que el descens ha sigut comú a tot el territori de Borneo on queden orangutans. I el futur no és gens favorable. Els mateixos investigadors han calculat que 45.000 exemplars més es perdran els pròxims 35 anys si prossegueix l'actual retrocés. "De les 64 metapoblacions, només 38 tenien més de 100 individus i, per tant, es poden considerar viables a llarg termini", escriu Voigt. Per ara, els més amenaçats són els aproximadament 10.000 orangutans que habiten en zones forestals pròximes a les plantacions d'oli de palma.

L'orangutan de Sumatra, que és una altra espècie, encara està en més perill d'extinció i s'estima que la seva població no supera els 12.000 animals.

Temes:

Indonèsia