La serra de Collserola s'allibera de dues línies elèctriques

Endesa espera retirar en dos anys el 19% del filat aeri que creua el parc natural

zentauroepp40756845 barcelona  collserola  zona carretera d horta  retirada de l171031134437

zentauroepp40756845 barcelona collserola zona carretera d horta retirada de l171031134437 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Operaris d’Endesa van eliminar ahir dues línies elèctriques aèries que recorrien un frondós paratge a la serra de Collserola, a prop del mirador del Forat del Vent, a la carretera d’Horta a Cerdanyola, i les van substituir per una xarxa subterrània que ni es veu ni es pressent. Fora torres i fora cables.

Com expliquen fonts d’Endesa, l’actuació forma part d’un programa que en dos anys espera retirar el 19% de les xarxes que recorren el parc natural i optimitzar –reduir el nombre de cables visibles amb un de trenat– un altre 21%. Segons un conveni firmat per l’elèctrica i el Consorci de Collserola, es faran fins al 2019 un total de 37 actuacions amb un cost pròxim als 4,5 milions d’euros.

Per procedir a soterrar els cables al voltant del Forat del Vent, en primer lloc es van obrir dues rases per estendre el nou cablejat d’alumini de mitjana i baixa tensió, «un material que per les seves característiques presenta bones prestacions mecàniques, elèctriques i de seguretat», assegura l’empresa energètica. A més a més, també s’ha instal·lat un nou centre de transformació, «integrat en la fondalada de la muntanya», que està dotat d’una «cabina amb un gas de característiques aïllants, cosa que la fa més segura per a les persones que han de manipular-la i també més robusta per suportar ambients salins i humits o de forta pol·lució», prossegueix Endesa. 

Treballs de desmantellament d'una torre elèctrica d'Endesa / ROBERT RAMOS

Ara, una vegada finalitzada la restricció per a obres en l’espai natural durant els mesos d’estiu, les dues noves línies subterrànies entraran en servei i es desconnectarà i eliminarà la xarxa aèria. En concret, ahir al matí es van retirar cinc suports metàl·lics –i se’n van substituir dos més per altres de més adequats a la nova configuració de la xarxa–, 336 metres de línia de mitjana tensió d’11 quilovolts (kV), 33 aïlladors i un centre de transformació.

També en aquesta zona, i ja amb vistes a l’any que ve, Endesa substituirà la pràctica totalitat dels dos quilòmetres de la línia convencional de mitjana tensió que transcorren entre el tanatori de la Ronda de Dalt i el restaurant Casa Juaco i els substituirà per un nou sistema de línia trenada, en lloc de les tradicionals tres línies paral·leles.

Menys impacte visual

«Aquest tipus de cable també minimitzarà notablement l’impacte visual», diu Endesa, a més a més de fer la línia més robusta i resistent a fenòmens meteorològics adversos. Així mateix, també s’evitaran incidències per contactes directes i es millorarà la protecció de les aus.

Notícies relacionades

Collserola està recorreguda per infinitat de xarxes de baixa i mitjana tensió, en part a causa de la presència de multitud de petits nuclis de població aïllats i l’existència en temps passats de tres companyies subministradores. De fet, les primeres línies es van crear ja fa més d’un segle. Ara, al passar a dependre totes d’Endesa, es pot prescindir d’algunes línies que eren redundants, expliquen fonts de l’empresa. En altres casos, però, l’única opció serà el soterrament. Endesa considera inviable eliminar totes les xarxes aèries a causa del cost econòmic i l’impacte ambiental que suposaria haver de cavar tantes rases.

Les primeres torres es van retirar de Collserola el 2003, però n’hi continuen havent més de 500 en tot el massís, generalment amb una altura d’entre 25 i 35 metres. Hi ha a més 200 quilòmetres de línies aèries. L’impacte paisatgístic és més que notable.