SALUT PÚBLICA

La contaminació atmosfèrica influeix en diversos tipus de càncer

Un estudi d'ISGlobal i la Societat Americana contra el Càncer revela que afecta tumors de ronyó, bufeta i colorectal

photo6021612186025175333

photo6021612186025175333

1
Es llegeix en minuts

La contaminació atmosfèrica està classificada com a cancerígena per la seva implicació en el càncer de pulmó. Ara, un nou estudi epidemiològic a gran escala de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària 'la Caixa', i la Societat Americana contra el Càncer vincula alguns contaminants de l'aire amb la mortalitat per càncer de ronyó, bufeta i colorectal.

La investigació, publicada a la revista 'Environmental Health Perspectives', va fer un seguiment durant 22 anys (del 1982 al 2004) a més de 600.000 persones adultes dels Estats Units que formen part de l'Estudi II de Prevenció contra el Càncer. L'equip científic va relacionar la mortalitat per 29 tipus de càncer amb l'exposició a tres contaminants ambientals: PM2,5diòxid de nitrogen (NO2) i ozó (O3).

D'entre tota la població estudiada, es van registrar més de 43.000 morts per càncer no pulmonar. Les partícules PM2,5 es van associar amb la mortalitat per càncer de ronyó i bufeta, amb un augment del 14% i del 13%, respectivament, per cada increment d'exposició de 4.4 mg/m3.

D'altra banda, l'exposició a NO2 es va associar amb la mortalitat per càncer colorectal, amb un augment del 6% per cada increment de 6.5 ppb.

Notícies relacionades

Michelle Turner, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, explica que "tot i que nombrosos estudis relacionen la contaminació de l'aire amb el càncer de pulmó, encara hi ha poca evidència científica amb altres tipus de càncer".

"Aquest estudi suggereix que la contaminació de l'aire no s'associa amb la majoria de càncers, però l'associació amb morts per càncer de ronyó, bufeta i colorectal mereix una investigació més profunda", conclou Turner.