AMENAÇA AMBIENTAL

El canvi climàtic pot alterar el funcionament de l'ADN

Un escalfament de dos graus modifica l'expressió dels gens del llobarro

L'augment de temperatures podria contribuir a anomalies anatòmiques i de fertilitat

zentauroepp40522034 piferrer171013194548

zentauroepp40522034 piferrer171013194548 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro / Barcelona

Els científics sospiten des de fa anys que l’escalfament global està modificant l’organisme de plantes i també d’animals. Hi ha animals que han canviat les proporcions del seu cos, plantes que han modificat la forma de les seves fulles, poblacions que s’han desplaçat d’un lloc a un altre i espècies amb problemes de fertilitat: totes aquestes modificacions són compatibles amb efectes del canvi climàtic.

Alguns estudis han detectat fins i tot subtils canvis en el patrimoni genètic de certes espècies, que podrien assenyalar que el canvi climàtic està seleccionant certs trets i esborrant-ne d’altres.

Estrés i creixement

Un estudi publicat el mes de setembre passat a la revista Scientific Reports ha identificat un dels mecanismes biològics profunds que podrien explicar aquests fenòmens. El treball ha demostrat que llobarros que neixen en un entorn de laboratori, amb temperatures superiors entre 2 i 4 graus a les actuals (un augment totalment compatible amb el previst com a efecte del canvi climàtic) pateixen canvis importants en l’expressió de gens relacionats amb la resposta a l’estrès, el creixement de músculs i la formació d’òrgans.

Modificacions epigenètiques 

Fins ara, efectes d’aquest tipus s’havien detectat només amb augments d’entre 5 i 8 graus, que es donarien exclusivament si el canvi climàtic s’escapés totalment de control. «És la primera evidència que vincula  clarament increments previstos pels models de canvi climàtic i modificacions epigenètiques», explica Francesc Piferrer, investigador del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, que ha coordinat l’estudi.

Francesc Piferrer parla d’«epige-nètica» i no de genètica, perquè el que es modifica per l’augment de la temperatura no és l’ADN dels llobarros. El que es modifica és la metilació de l’ADN: és a dir, un conjunt de molècules (metils) enganxades a la doble hèlice. Encara que dos organismes tinguin un mateix gen, aquest gen pot expressar-se o simplement  continuar «callat» segons la metilació que tingui. Això es reflecteix en trets i comportaments diferents de l’organisme.  

L’equip de l’esmentat investigador va criar llobarros als tancs de l’ICM. Després d’imposar a les larves condicions compatibles amb les de l’escalfament global, el grup va detectar canvis massius en la metilació global de l’ADN dels llobarros. També van veure modificacions en l’expressió de certs gens. Encara que el seu mètode no permeti vincular amb certesa els primers amb les segones, el més probable és que estiguin relacionats.

Eles efectes

Notícies relacionades

«És un estudi realment important: hem detectat l’empremta del canvi climàtic en molts processos ecològics, però el nivell genètic és el més complex d’analitzar. Aquí en tenim una evidència clara», comenta Brett Sheffers, investigador en ecologia del canvi climàtic de la Universitat de Florida, no implicat en el treball.

Brett Sheffers ha analitzat l’empremta de l’escalfament en un conjunt de processos ecològics: el 80% d’aquests processos ja han sigut alterats pel canvi de temperatures. Els impactes afecten la supervivència, les cadenes alimentàries, la distribució de les poblacions, la fecunditat i l’anatomia.