Recursos naturals

La humanitat esgota avui el 'pressupost ecològic' anual de la Terra

El planeta viurà 'a crèdit' des d'aquest dimecres fins que s'acabi l'any

2
Es llegeix en minuts

La humanitat gasta aquest dimecres el 'pressupost ecològic' anual de la Terra, és a dir, la provisió de recursos naturals que el planeta pot reposar durant un any en aigua, sòl i aire net. Aquest Dia de la Sobrecapacitat de la Terra arriba un dia abans que el 2016, cosa que significa que la humanitat viurà 'a crèdit' des d'aquest dimecres fins que s'acabi l'any, segons ha assenyalat Global Footprint Network, l'organització mundial i social de WWF que analitza l'evolució de l'empremta ecològica del planeta.

"El 2 d'agost del 2017 haurem usat més la naturalesa del que el nostre planeta pot renovar en tot l'any. Això significa que en set mesos hem emès més carboni que els oceans i els boscos poden absorbir en un any, hem agafat més peixoshem talat més arbres, hem collit més i hem consumit més aigua del que la Terra ha pogut produir en aquest mateix període", ha indicat Global Footprint Network, segons recull Servimedia.

No en va, tant Global Footprint com Network han destacat que es necessita l'equivalent a 1,7 planetes per produir prou per poder satisfer les necessitats humanes d'acord amb les actuals taxes de consum. Les emissions de gasos d'efecte hivernacle causades per la crema de carbó, petroli i gas constitueixen el 60% de l'empremta ecològica de la humanitat a la Terra.

Aquesta taxa varia segons els països, ja que Espanya consumeix 2,4 planetes, una xifra superada per països com Austràlia (5,2), els Estats Units (5,0), Corea del Sud i Rússia (3,4), Alemanya (3,2), Suïssa (3,1), França i el Regne Unit (3,0), el Japó (2,9) i Itàlia (2,6).

Cada vegada abans

El Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, que es calcula des del 1986, arriba més aviat cada any. El 1993 va ser el 21 d'octubre, el 2003 el 22 de setembre i el 2015 el 13 d'agost. No obstant, Global Footprint Network recalca que, com a aspecte positiu, l'avanç del Dia de Soprecapacitat de la Terra s'ha alentit. "Si reduíssim les emissions de carboni a la meitat, la data del Dia de la Sobrecapacitat de la Terra retrocediria 89 dies o aproximadament tres mesos. Això és possible i reduiria la demanda de la humanitat sobre els recursos ecològics d'1,2 Terres en lloc d'1,7, com ara", apunta.

A més, WWF subratlla que les emissions de diòxid de carboni (CO2) relacionades amb l'energia no van augmentar el 2016 per tercer any consecutiu, malgrat el creixement de l'economia mundial, cosa que es pot explicar en part per l'important desenvolupament de les energies renovables en l'electricitat.

Global Footprint Network assegura que les persones poden contribuir a aturar, i eventualment a revertir, aquesta tendència si mengen menys carn, cremen menys combustible i redueixen el malbaratament d'aliments.

Notícies relacionades

L'any 1961, quan es va fundar WWF, la humanitat consumia només dos terços dels recursos naturals disponibles al planeta. El mateix any, la majoria dels països encara tenien saldo ecològic positiu, és a dir, que la seva empremta ecològica era molt més petita i sostenible.

Els actuals nivells de consum s'han disparat i actualment la humanitat està fora dels límits sostenibles i en l'actualitat fan falta 1,7 planetes per proveir les necessitats de consum. Si segueix aquesta tendència, seran necessàries almenys tres Terres perquè les persones es puguin proveir el 2050, segons WWF.

Temes:

Consum Terra