On Catalunya

Una famosa platja de Fukushima reobre al públic sis anys després de l'accident

És una de les 18 que van ser tancades després del desastre nuclear

Un surfista llisca sobre les onades a la platja de Toyoma, a 50 quilòmetres de la central nuclear de Fukushima.

Un surfista llisca sobre les onades a la platja de Toyoma, a 50 quilòmetres de la central nuclear de Fukushima. / ISSEI KATO (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

La platja d'Usuiso, ubicada a la prefectura de Fukushima i al seu dia una de les més populars del Japó, ha reobert al públic després de completar-se les tasques de descontaminació radioactiva més de sis anys després de la catàstrofe nuclear.

La platja, que està a uns 40 quilòmetres de l'accidentada planta de Fukushima Daiichi, va començar el cap de setmana passat a acollir els seus primers banyistes des del març del 2011, ha informat el Govern de la localitat d'Iwaki, que va organitzar una cerimònia per a l'ocasió.

Usuiso ha sigut reoberta al públic després de portar-se a terme la reconstrucció de les infraestructures a la costa, devastada pel tsunami que va desencadenar l'accident nuclear, així com la neteja dels residus radioactius emanats de la catàstrofe.

Els nivells de radiació a la platja i a l'aigua marina són equivalents a abans de la catàstrofe, segons el Govern de Fukushima, que en els últims anys ha anat aixecant les restriccions d'accés en moltes de les àrees que van resultar contaminades per l'accident.

Usuiso, que rebia més de 200.000 visitants a l'any, segons dades del Govern local, és una de les 18 platges de la prefectura que van ser tancades al públic després de la catàstrofe, de les quals només tres han reobert.

CONTROVÈRSIA AMB ELS ABOCAMENTS 

L'operadora de la planta, Tokyo Electric Power (Tepco), ha fet des del 2015 diversos abocaments puntuals al mar de centenars de tones d'aigua contaminada procedent de la central i tractada per retirar tots els elements radioactius excepte el triti.

Tepco i el regulador nuclear nipó (NRA) són partidaris de fer aquests abocaments de manera continuada, al considerar que els nivells de triti estan dins dels límits legals i considerats segurs i per tant no tindrien cap impacte en la salut humana.

Notícies relacionades

Aquesta mesura, no obstant, ha sigut rebuda amb reticències per part de la població local i sobretot per les cooperatives de pescadors locals, que consideren que els abocaments podrien impedir la recuperació de les seves activitats.

Les fugues i els vessaments resultants de l'accident encara impedeixen que milers de persones que vivien a prop de la central puguin tornar a casa seva, i també han afectat greument l'agriculturaagricultura i altres activitats econòmiques de la regió.