PREVISIÓ METEOROLÒGICA

L'Aemet pronostica un estiu molt càlid

Les actuals temperatures extremes es mantindran a Catalunya durant almenys una setmana més

La primavera ha sigut la més calorosa al conjunt d'Espanya des que hi ha registres

primavera-calor

primavera-calor

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

L'estiu serà molt calorós al conjunt d'Espanya, particularment al centre i al sud del país, amb temperatures que se situaran entre mig grau i un grau per sobre de la mitjana de les últimes dècades, segons mostren les prediccions estacionals presentades per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). 

Les previsions estacionals de l'Aemet, que es realitzen en col·laboració amb el Centre d'Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF), indiquen també que l'estiu serà normal pel que fa a precipitacions, o fins i tot tirant a sec. Com sempre, cal ser cautelós amb aquests models de càlcul. Així, per exemple, el Centre de Predicció Climàtica dels EUA estima que l'estiu a Espanya, especialment el mes de juliol, serà més humit del que és habitual, especialment al terç nord.

El que ningú discuteix és que les temperatures plenament estivals es registren a Espanya cada vegada més aviat, explica Casals. Les estacions de la xarxa principal de l'Aemet han registrat en el que va de mes 16 rècords per temperatura màxima absoluta per al juny i 15 rècords més de temperatura mínima més alta. Entre els registres destaquen Càceres, Madrid-aeroport i Granada, que amb 42º, 40,1º i 41,5º, respectivament, van batre dissabte passat el seu rècord de calor en un mes de juny. Pel que fa a mínimes, Cadis va tenir el mateix dia una temperatura de 26,5º, mentre que en Salamanca no es va basar de 21,7º, també rècord per als dos observatoris. El mes anterior, concretament el dia 25, Lleida va batre la seva màxima per a un mes de maig amb 35,6º. I el mateix va succeir a Bilbao, amb 35,6º.

LA PRIMAVERA MÉS CÀLIDA DE LA SÈRIE

Notícies relacionades

La primavera, que meteorològicament comprèn entre l'1 de març i el 31 de maig, va tenir a Espanya una temperatura mitjana de 15,4º, la més càlida en els registres de l'Aemet, que en aquesta categoria es remunten a fa mig segle. En el cas de Catalunya ha sigut la quarta. Encara que el març va ser càlid i l'abril va resultar molt càlid, la palma se la ve endur maig, que amb una anomalia de 2,4 graus per sobre de la mitjana, va ser catalogat com extremadament càlid.

LA REVETLLA

Pel que fa als propers dies, tot indica que la calor seguirà sent inusualment acusada durant almenys una setmana més, encara que sembla que el màxim s'assolirà divendres i dissabte. En el cas de Catalunya, aquests dies s'esperen màximes d'entre 30º i 33º al litoral, entre 36º i 39º a l'interior i de fins a 40º en zones de Lleida. Durant la revetlla de Sant Joan no hi haurà precipitacions i les temperatures seran molt càlides a tot Catalunya.