DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

Més de 1.800 milions de persones consumeixen aigua contaminada per material fecal

Un de cada quatre nens viurà en zones amb poca aigua el 2040, segons Unicef

  / ARXIU / ALBERT BERTRAN

 
zentauroepp37757441 files  this file photo taken on november 7  2015 shows india170321192901
rs121941 20160706-4r6a0411
zentauroepp36377499 view of the ajuankota water reservoir that supplies la paz a161122104056
SOBRE EL TERRENY.El subministrament d’aigua potableals assentaments i suburbis i la informació als habitants resulten clau en la feinad’Acció contra la Fam i d’altres oenagés per combatre l’embranzida del còlera al Sudandel Sud.
monmartinez36075495 arh02 san   yemen   28 10 2016   varias ni as esperan su tur161029140155

/

2
Es llegeix en minuts

Més de 1.800 milions de persones consumeixen aigua contaminada per matèria fecal, fet que les posa en risc de contraure còlera,  disenteria o tifus. L’aigua no potable, unes pobres infraestructures sanitàries i la falta d’higiene causen unes 842.000 morts a l’any. Així ho assegura l’ONU amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, que es va celebrar ahir sota el lema Per què desaprofitar aigua, amb l’objectiu d’analitzar com reduir i reutilitzar fins al 80% de l’aigua que es malgasta a les cases, les ciutats, les indústries i l’agricultura, i que flueix de tornada a la naturalesa contaminant el medi ambient i perdent nutrients valuosos.

«Als països pobres, només el 8% del total d’aquestes aigües rep algun tractament», afegeix l’informe, que adverteix dels creixents perjudicis a la salut pública i el medi ambient que aquesta situació provoca a l’Àfrica, l’Àsia i l’Amèrica Llatina. 

Les carències en infraestructures, capacitat tècnica i institucional i finançament expliquen aquest dèficit de tractament als països més pobres,  la correcció del qual és vital, segons l’estudi, per reduir els danys als ecosistemes i crear una cultura de reutilització de l’aigua que faci front a l’escassetat.

UN MÍNIM SANEJAMENT / Les situacions més explosives es viuen a les grans ciutats dels països del tercer món, que creixen desmesuradament en població i no són capaces de desenvolupar unes condicions mínimes de sanejament. En aquestes circums­tàncies, tota l’aigua que consumeixen va a parar sense rebre tractament al medi ambient, fet que compromet nombrosos ecosistemes cos-taners, fluvials i marins i dispara la transmissió de malalties contagioses entre la gent.

«Hem de disminuir els abocaments i incrementar el tractament de les aigües residuals per satisfer les necessitats ocasionades pel creixement demogràfic i la fragilitat dels ecosistemes», assenyala el president d’ONU-Aigua, Guy Ryder. D’aquí al 2030, esperen reduir a la meitat la quantitat d’aigües residuals sense tractar a tot el món.

Un dels col·lectius més vulnerables és la infància. L’ONU també alerta que un de cada quatre nens viurà en zones amb poca aigua el 2040. Gairebé 600 milions de nens residiran en zones sense recursos d’aigua «extremadament limitats», segons Unicef.

«L’aigua és elemental. Sense ella, res pot créixer. Però al món milions de nens no tenen accés a aigua segura, fet que posa en perill les seves vides, perjudica la seva salut i arrisca el seu futur», va alertar en un comunicat el director executiu d’Unicef, Anthony Lake. «Aquesta crisi només creixerà a menys que prenguem accions col·lectives ara», va insistir.

Notícies relacionades

PRESSIÓ MOLT ALTA / El document adverteix que el creixement de la població i un consum més elevat d’aigua estan afectant la disponibilitat d’aquest element, mentre que en 36 països aquesta pressió és ja «extremadament alta».

L’informe assenyala entre els factors que afecten la qualitat i disponibilitat de l’aigua problemes com l’augment de les temperatures, l’increment del nivell del mar, la pèrdua de gel i les sequeres. Avui dia, 663 milions de persones no tenen accés adequat a fonts d’aigua i més de 800 nens de menys de 5 anys moren cada dia per diarrees vinculades a aigua contaminada i falta de sanejament i d’higiene.