On Catalunya

Els sectors més afectats per l'escalfament global

Més mortalitat, descontrol amb la pol·linització i dificultats per a l'esquí i la platja

amadridejos26597164 2009 faro en la punta del fangar en el delta del ebre  foto 170129184331

amadridejos26597164 2009 faro en la punta del fangar en el delta del ebre foto 170129184331

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

ECOSISTEMA MARÍ I PESCA

Arriben peixos tropicals

L'augment de temperatura de l'aigua del Mediterrani, a un ritme de 0,3 graus per dècada, així com l'augment de les tempestes de tardor, ja estan tenint efectes en els ecosistemes marins, com subratllen els investigadors Carles Pelejero, Joandomènec Ros i Rafael Simó en un dels capítols de l'informe. Les comunitats de corals dels fons litorals experimenten "episodis de mortaldat massives" i la 'Posidonia oceanica', planta aquàtica endèmica del Mediterrani, es troba en regressió. També es comença a observar un canvi en la distribució dels peixos, amb més presència d'espècies típiques d'àmbits més càlids, i més recurrència dels eixams de meduses i d'episodis de superpoblació d'algues. Es preveu que les captures de pesca costanera es redueixin un 20% el 2050.

ECOSISTEMES TERRESTRES

El descontrol de la pol·linització

"A Catalunya s'han descrit nombroses evidències que vinculen el canvi climàtic a processos biològics", subratlla el capítol dedicat a ecosistemes terrestres, coordinat per Josep Peñuelas (CREAF). Entre altres aspectes, s'ha allargat el període vegetatiu comprès entre l'inici de la primavera i el final de la tardor. Les abelles, per exemple, que tenen un paper primordial en la pol·linització, han avançat la seva època d'eclosió, mentre que ja hi ha estudis que demostren que està canviant la fragància de les flors, un aspecte vinculat a l'activitat de fongs i bacteris. També s'observen canvis en la distribució de les espècies forestals, apreciable ja en fotos de satèl·lits, com és l'expansió dels arbres característics de climes més àrids. A més, si segueixen augmentant les temperatures, és molt probable que "perillin les poblacions" d'alguns animals, especialment els més característics de l'alta muntanya. Finalment, també s'espera que l'augment tèrmic i les previsibles onades de calor "afectin la productivitat del bestiar, subratlla el capítol de l'informe dedicat als sistemes agroalimentaris, coordinat per Maria Teresa Sebastià (Universitat de Lleida).

SALUT

Mortalitat per onades de calor

El previsible augment de les onades de calor tindrà un indubtable efecte sobre la salut entre els nens, la gent gran, les persones amb patologies prèvies i aquelles amb menys recursos econòmics, com ja s'ha observat amb motius de les onades de calor del 2003 i el 2015. De les 300 persones que moren anualment per crisis derivades directament de la calor, generalment per malalties cardiovasculars i respiratòries, es podria passar a 2.500, destaca el capítol consagrat a la salut, coordinat per Xavier Basagaña (CREAL-ISGlobal). Així mateix, les temperatures més altes poden ser un incentiu per a l'arribada dels mosquits transmissors del dengue, el chinkunguña i la malària, malalties encara sense casos autòctons.

TURISME

Notícies relacionades

Dificultats per a l'esquí i la platja

Les estacions d'esquí s'enfronten a un futur incert perquè "es troben al límit longitudinal de la seva viabilitat futura", prossegueixen els autors al capítol dedicat al turisme, coordinat per Rosa Maria Fraguell (Universitat de Girona). Més optimistes es mostren en l'apartat dedicat a les platges -"no es preveu una pèrdua substancial del seu atractiu, potser tret de la zona més meridional de Catalunya"-, però sí, en canvi, insisteixen en les dificultats de fer front a la calor excessiva els mesos d'estiu i recorden els temuts problemes de proveïment d'aigua a l'estiu.