MOBILITZACIÓ ECOLÒGICA MUNDIAL

Apagada per la salut del planeta

L'objectiu és frenar el canvi climàtic amb accions sobre agricultura i energies

Més de 10.000 ciutats segueixen en més o menys grau la iniciativa de WWF

Una apagada mundial amb fins ecològics. / ALBERT BERTRAN / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La convocatòria de l'Hora del Planeta, iniciativa impulsada per l'organització ecologista WWF, que va proposar apagar els llums entre les 20.30 i les 21.30 hores del vespre a tots els edificis públics i vivendes del món, va aconseguir ahir una xifra rècord de participants. Segons els seus promotors, va ser seguida en més de 10.000 ciutats de 172 països, i en unes 3.000 localitats va superar la resposta aconseguida el 2014. L'objectiu marcat per a aquesta novena edició era canviar el canvi climàtic. La campanya d'aquest any es va considerar especialment simbòlica, ja que coincideix amb la crucial cimera mundial del clima, que està previst que se celebri el desembre vinent a París, on s'hauria de tancar un acord global que substitueixi el Protocol de Kyoto i permeti reduir les emissions contaminants de l'atmosfera.

EMBLEMÀTICS / Puntuals a la cita, a les 20.30 hores es van apagar els llums de milers d'edificis emblemàtics de tot el món, entre ells, la Torre Eiffel, a París; el Golden Gate, de San Francisco; l'Acròpolis d'Atenes o el castell d'Edimburg. A Espanya, on van participar-hi 260 ciutats, van quedar a les fosques la Mesquita de Còrdova, la Ciutadella de Menorca i la Sagrada Família o el Tibidabo, a Barcelona. Els llocs més concorreguts de cada capital van apagar els llums, fet que, sumat als milers de vivendes que van desconnectar els seus serveis lumínics, va proporcionar una foscor que possiblement es va poder percebre des del cel. Així va passar en edicions anteriors.

Notícies relacionades

L'Hora del Planeta és el moviment ciutadà contra el canvi climàtic més internacional i consolidat. Recolzant-se en la força d'aquesta manifestació, l'organització WWF intentarà influir en la reunió de París, impulsant mesures susceptibles de frenar el canvi climàtic als sis continents.

Intentarà, per exemple, assessorar el Govern del Nepal perquè faciliti la instal·lació de sistemes d'energia solar a les zones urbanes; promourà canvis en l'acció dels agricultors i pescadors d'Austràlia o Colòmbia, i intentarà sensibilitzar en diversos països africans sobre la importància de preservar el medi ambient. L'objectiu per a Europa serà introduir el concepte de canvi climàtic a les escoles i sensibilitzar els escolars.