Rècord de caça furtiva de rinoceronts a Sud-àfrica

L'any passat van ser abatuts 1.023 exemplars, segons xifres oficials

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

Més d'un miler de rinoceronts van morir a mans de caçadors furtius a Sud-àfrica el 2013, segons xifres oficials facilitades pel Govern del país i l'associació Traffic, i que suposen un increment espectacular respecte a tota l'última dècada. A Sud-àfrica hi viuen el 80% dels rinoceronts del món, uns 20.000 exemplars.

Concretament, van ser caçats il·legalment 1.004 individus, xifra molt superior a les del 2012 (668), el 2011 (448), el 2010 (333) i el 2009 (122). De fet, en cap any entre el 1990 i el 2008 s'havia superat el centenar d'exemplars abatuts.

Al·legant unes poblacions elevades, Sud-àfrica i Namíbia permeten tots els anys la caça recreativa d'uns quants exemplars molt marcats, però aquest cas és molt diferent.

Destí asiàtic

Notícies relacionades

Com recorda Traffic en un comunicat, la immensa majoria dels rinoceronts són abatuts per arrencar-los les banyes i exportar-les a l'Àsia, on són molt apreciades per a 'medicines' tradicionals que elaboren amb ells pocions amb suposades propietats afrodisíaques o vigoritzants. Els destins principals són el Vietnam, la Xina i Tailàndia. El seu preu en el mercat negre és superior al del platí o l'heroïna.

La majoria dels exemplars van morir al parc nacional Kruger, fronterer amb Moçambic, i això malgrat l'augment de la vigilància. El 2013 es va mobilitzar per a aquesta finalitat fins i tot un avió no tripulat. De fet, el nombre de sospitosos detinguts en relació amb la caça furtiva va augmentar fins a 343, però va ser a un ritme molt inferior al de rinoceronts caçats.