El CO2 a l'atmosfera arriba al màxim en la història de la humanitat

La dada s'ha registrat a Mauna Loa, a Hawaii, l'estació de mesura de diòxid de carboni contínua més antiga del planeta i que és considerada el principal punt de mesurament de gasos d'efecte hivernacle

1
Es llegeix en minuts

La concentració deCO2a l'atmosfera ha superat per primera vegada en la història recent la frontera simbòlica de les 400 parts per milió, segons les dades divulgades per l'Administració Nacional d'Oceans i Atmosfera dels Estats Units (NOAA, en anglès).

"L'augment no és una sorpresa per als científics. L'evidencia és concloent que el fort creixement de les emissions globals deCO2 com a conseqüència de cremar carbó, petroli i gas natural està impulsant aquesta acceleració", ha indicat Pieter Tans, investigador de la divisió de vigilància global de la NOAA al seu laboratori de Colorado.

La xifra suposa una important fita ja que s'ha registrat a Mauna Loa, a Hawaii, l'estació de mesura de diòxid de carboni contínua més antiga del planeta i que és considerada el principal punt de mesurament de gasos d'efecte hivernacle des que va començar a operar el 1958.

"No hi ha manera de parar l'arribada delCO2als nivells de400 parts per milió. Això ja és un fet. Però el que passi a partir d'ara encara importa per al planeta, i està sota el nostre control", ha afirmat Ralph Keeling, geoquímic del Centre Oceanogràfic de San Diego, en el comunicat de la NOAA.

L'agència federal ha recalcat que, una vegada emès, el CO2 "es manté durant milers d'anys atrapat a l'atmosfera, per això els canvis climatològics depenen principalment de les emissions acumulatives i fan cada vegada més difícil evitar futurs canvis".

Canvis estacionals

Encara que els nivells de CO2 "pugen i baixen de manera estacional", ha afegit que està "pròxim el moment en què cap mesura ambiental en qualsevol lloc de la Terra produirà una dada per sota de la frontera de 400 parts per milió".

Notícies relacionades

Els científics han determinat que, abans de la revolució industrial del segle XIX, els nivells de CO2 eren de 280 parts per milió.

La taxa d'increment s'ha accelerat des que van començar les anàlisis contínues el 1958, al passar de prop 0,7 parts per milió a l'any aleshores, a una mitjana de 2,1 parts per milió a l'any l'última dècada.