Memòria històrica

Mataró revoca la medalla d’or a l’alcalde franquista Pedro Crespo

L’Ajuntament també aprova rendir homenatge al represaliat Pablo Morales, que fa 50 anys va ser detingut, empresonat i torturat

Mataró revoca la medalla d’or a l’alcalde franquista Pedro Crespo

Ayuntamiento de Mataró

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple municipal de Mataró (Maresme) ha aprovat revocar la Medalla d’Or concedida a Pedro Crespo, alcalde franquista de la ciutat entre els anys 1955 i 1972. Es tracta d’una proposta de resolució presentada per ERC i que va rebre el suport de PSC, ECPM i Junts, mentre que Cs s’hi va abstenir.

Aquesta revocació se suma a les medalles ja retirades el 2012 a Francisco Franco; a Excombatientes y Excautivos de la Guerra de la Liberación; als Caídos por Dios i por España i a la Delegación del Frente de Juventudes.

La proposta aprovada també acorda treballar en un acte de restitució al mataroní Pablo Morales, president del Grup d’Investigació de la Memòria Històrica de Mataró, que fa 50 anys va ser detingut, empresonat i torturat per la seva militància al PSUC i condició de sindicalista.

Notícies relacionades

Des del consistori es recorda que la retirada d’aquests símbols ha sigut lenta a Mataró. De fet, en el dia d’avui encara hi ha plaques franquistes als carrers Marià Fortuny, 19; Álamos, 17, i República Argentina, 17. També hi ha un relleu del jou i les fletxes al carrer Set Partides i un relleu d’àguila de sant Joan a l’antic edifici de correus, tapat per una placa metàl·lica.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró