’La (R)evolució dels Recursos’

El TecnoCampus de Mataró acull un congrés internacional sobre la gestió sostenible dels residus

  • El Recuwaste 2021 gira al voltant de com els canvis de la producció i el consum vinculats a l’economia circular transformaran el sector

El TecnoCampus de Mataró acull un congrés internacional sobre la gestió sostenible dels residus

Ayuntamiento de Mataró

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El TecnoCampus de Mataró (Maresme) acull des d’avui dimarts 26 d’octubre i fins demà dia 27 la celebració del Recuwaste 2021, el congrés internacional de referència en la gestió sostenible dels residus i recursos.

Després del parèntesi del 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19, durant el qual es van portar a terme les ‘Recuwaste Virtual Sessions’, amb un programa de 4 hores repartides en dos dies consecutius, la VI edició de Recuwaste ha tornat a entrar en escena amb un format híbrid (presencial i virtual). L’objectiu, expliquen des de l’organització, és que qualsevol persona interessada, sigui on sigui, tingui accés als seus continguts.

De fet, el tiquet virtual permet assistir en directe a les sessions que s’estan portant a terme a l’auditori, interactuar amb els ponents i també amb tots els assistents a través d’una App.

Sota el lema ’La (R)evolució dels Recursos’, el congrés, promogut pel Consorci pel Tractament dels Residus Urbans del Maresme, en col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya i la Diputació de Barcelona, compta també amb el recolzament, entre altres entitats, de la Fundació Fòrum Ambiental, que exerceix la secretaria científica.

Els residus com recursos

Dimecres passat, el president del Consorci de Residus del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, el director de la l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, van presentar en roda de premsa el congrés.

«No ens considerem gestors de residus, sinó que ens considerem agents que treballem contra el canvi climàtic i a favor del medi ambient», va assegurar el president del David Bote. Per la seva part, Isaac Peraire va destacar com el lema del congrés d’aquest any ‘La (R)evolució dels Recursos’ «va totalment en la línia amb la política de l’Agència de Residus», ja que «estem treballant en l’aprovació de la nova Llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya».

Finalment, el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, va explicar que el congrés «combina els aspectes estratègics en la gestió de residus tant a nivell internacional com a nivell local» i va asseverar que «aquest canvi de paradigma d’entendre que els residus són recursos queda molt ben reflectit en aquesta edició de Recuwaste».

De la teoria a la pràctica

Experts d’alt nivell com el president de Circular Sweden, membre de l’International Resource Panel i president honorari del Club de Roma, Anders Wijkman, així com Valerio Barberis, membre de la Coordinadora de l’Agenda Urbana de la UE i assessor d’Urbanisme, Medi Ambient i Economia Circular de Prati (Itàlia), que aglutina més de 2.000 empreses del tèxtils –arribant a ser el districte de referència a nivell europeu, a més de proveïdor de les marques més importants a nivell mundial–, són els encarregats, entre altres, d’aportar la seva visió sobre la manera com els canvis en la producció i el consum transformaran el sector dels residus.

Les conferències i taules rodones es complementen amb una exposició de maquinària de serveis públics (tecnologies per a recollida selectiva, robòtica, contenidors, rutes, etc.) i una visita guiada al Centre Integral d’Avaluació de Residus del Maresme.

Notícies relacionades

Així mateix, els assistents tindran l’oportunitat de conèixer el Parc Circular Mataró-Maresme, orientat a fomentar nous models de producció i consum alineats amb els objectius climàtics, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les estratègies d’economia circular.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO