Vincle entre ciutat i entorn agrari

La pagesia de Mataró reivindica el seu patrimoni agrícola i cultural al Festival 2Terços

  • Totes les activitats, entre les quals destaquen concerts i dansa, estan emmarcades al voltant de la celebració de Sant Galderic, patró dels camperols catalans

La pagesia de Mataró reivindica el seu patrimoni agrícola i cultural al Festival 2Terços

Cedida Associació Agrària Cinc Sènies-Mata-Valldeix

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Del 14 al 17 d’octubre, l’Associació Agrària Cinc Sènies-Mata-Valldeix organitza el Festival 2Terços, una cita singular que casa les arts, el territori i el paisatge de Mataró (Maresme) amb l’objectiu de «reivindicar els cultius i boscos, el patrimoni agrícola, forestal i cultural» de l’espai agrari de la capital del Maresme, que abasta dos terços de la superfície urbana del municipi.

L’espai agrari i forestal de les Cinc Sènies, Mata i Valldeix, «és un valor desconegut de Mataró i del Maresme per a molts ciutadans que cal ressaltar», asseveren des de l’organització. «Amb 2Terços volem potenciar el vincle entre la ciutat i el seu entorn agrari, promoure la història, la cura, la sostenibilitat i els projectes agrícoles i culturals diversos que tenen cabuda», afegeixen.

Els organitzadors del 2Terços defensen la música i la dansa com a «eines de cohesió social» i aspiren que aquest sigui l’embrió d’«un futur festival més gran» en el qual la programació també sigui dues terceres parts de km0, vinculada al Maresme.

Els espectacles

El festival es desenvoluparà durant quatre dies seguits. Per als actes i espectacles dels tres primers: 14, 15, 16 d’octubre, es requerirà entrada, el preu de la qual serà de dos euros. Les entrades per a aquests espectacles ja es poden adquirir per internet.

Onc Jazz Trio i Irene Reig seran els encarregats de donar inici al Festival 2Terços el 14 d’octubre. Serà un concert amb «una de les representants més destacades» de les noves generacions del jazz i que es desenvoluparà a Can Portell Vell. A més, cada espectacle programat comptarà amb un padrí que presentarà l’actuació al públic, representant també el triple ‘late motiv’ de l’esdeveniment: pagesia, producte i art. Així, el primer padrí serà el pagès Pep Riera.

El dia 15 serà el torn de Gotims de Verema. Can Portell Vell tornarà a ser la seu, aquesta vegada d’un espectacle de dansa contemporània amb coreografies «inspirades en un tast de productes locals». En aquesta ocasió, la padrina serà la cuinera Carme Ruscalleda. L’últim espectacle, presentat per l’artista Perejaume a Can Tria el 16 d’octubre, anirà a càrrec del cantautor pirinenc Arnau Obiols i el seu àlbum Tost, una visió «personal i contemporània dels sons i de la música tradicional del Pirineu català, una música filla dels boscos», explica el mateix artista a la seva web.

Més activitats

Totes les activitats estan emmarcades al voltant de la celebració de Sant Galderic, patró dels camperols catalans, la festivitat del qual és el dia 16 d’octubre. «Volem contribuir a la recuperació de l’activitat anual que es feia entorn del patró de l’agricultura catalana», expliquen des de l’organització. Així, el 17 finalitzarà el festival amb diversos actes dedicats a Sant Galderic a l’ermita de Sant Simó. Aquests actes finals no requeriran entrada prèvia. «Serà un acte familiar i obert», remarquen des del festival.

Més enllà d’aquests actes, durant la setmana del festival, alguns restaurants de la ciutat se sumaran a la proposta i inclouran a les seves cartes plats amb producte local de temporada. Els veïns interessats podran saber quins locals s’han sumat a la proposta buscant a les xarxes el ‘hashtag’ #plat2terços. Per la seva part, la Biblioteca Antoni Comas acollirà una exposició de llibres contes i documents sobre la història i altres continguts vinculats a l’espai agrari del Maresme.

Notícies relacionades

2Terços és un festival organitzat per l’Associació Agrària Cinc Sènies-Mata-Valldeix i que compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Mataró i la col·laboració de Celler Castellví, MicsBCN, Entitat Folklòrica Catalana de Mataró, Coop Agrícola Litoral SCCL i perseguint així els ODS i l’agenda 2030.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO