Seguretat ciutadana

Mataró arriba a un acord per cobrir el torn de nit de la Policia Local

  • Divendres passat 1 de gener es va fer efectiva una reassignació d’efectius per cobrir cinc vacants del servei nocturn

  • Des de l’SPL-CME apunten que «al cobrir-se cinc de les sis vacants ja és més complicat quedar-se sense ningú», com va ocórrer al desembre

control-poli-mataro

control-poli-mataro

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Mataró (Maresme) ha consensuat un acord per cobrir el torn de nit de la Policia Local. Així, divendres passat 1 de gener es va fer efectiva una reassignació d’efectius per cobrir cinc vacants en aquest torn, és a dir, s’ha reorganitzat la plantilla i s’han afegit cinc agents al servei nocturn, uns canvis prèviament pactats amb comandaments i sindicats policials.

La mesura arriba després que el mes passat Mataró es quedés fins a tres nits sense servei de Policia Local: la nit del divendres 11 de desembre cap dels efectius previstos va acudir al seu lloc de treball perquè «es van indisposar»; el dissabte 12 només van assistir-hi dos agents; i el diumenge 13 de desembre només un agent dels previstos va anar a treballar. Després de ser coneixedors de la falta d’efectius de la primera nit, el cap de la Policia Local va parlar amb el cap de Mossos d’Esquadra a Mataró i l’alcalde, David Bote, va contactar amb el director general de la policia de Catalunya, Pere Ferrer, de manera que els Mossos poguessin «cobrir el torn». Des del sindicat policial SPL-CME apunten que «al cobrir-se cinc de les sis vacants ja és més complicat quedar-se sense ningú».

Amb l’objectiu de resoldre la crisi al cos policial, el consistori va decretar el 15 de desembre mesures urgents per establir uns serveis mínims i la mobilització d’efectius entre torns i unitats que fossin necessaris. Al seu torn, un dia després del decret, es va crear una taula de treball amb comandaments i sindicats per «millorar l’equilibri operatiu entre demanda de serveis i recursos disponibles», assenyalen fonts municipals, i que ha donat com a fruit aquest primer acord.

Així, durant el mes de desembre, el torn de nit va continuar funcionant com abans: amb els agents que toquessin aquell dia i si es requeria un reforç, aquest es feia mitjançant canvis de torn i serveis extraordinaris (hores extres), per evitar que el cos de policia es tornés a trobar sense servei nocturn.

Negociacions en marxa

La taula de treball creada pel consistori segueix en marxa, no només per tractar la situació del torn de nit, i de fet està previst que les parts es tornin a reunir en els pròxims dies per mirar de «perfeccionar el sistema de torns i millorar així el servei», assenyalen des de l’SPL-CME. «L’ideal seria afegir els entre trenta i quaranta policies que falten per arribar a la ràtio, però com que això no pot arribar de cop, almenys que el que es faci sigui el més efectiu amb els recursos que tenim», afegeixen fonts sindicals.

Notícies relacionades

D’altra banda, aquest 1 de gener també es van incorporar al cos un intendent i un inspector. «Tant de bo canviïn el sistema actual», apunten des de l’SPL-CME, des d’on al desembre denunciaven que existeix una «situació de desproporció d’efectius sense justificació tecnicopolicial i allunyada del que recomana el sentit comú», que es deu a «una planificació antiga, erràtica i temerària amb la situació social actual».

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA