CULTURA

El Museu Bassat compleix 10 anys a la Nau Gaudí de Mataró

El consorci publicoprivat que gestiona la col·lecció del publicista ha fet 42 exposicions a 14 ciutats del món

matar

matar

3
Es llegeix en minuts
ACN

El Museu Bassat celebra aquest novembre 10 anys d’exposicions a Mataró. El projecte neix de la col·laboració publicoprivada entre l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carme & Lluís Bassat fa més d’una dècada. L’objectiu inicial era construir un gran museu a l’antiga farinaire Ylla i Aliberch, però la crisi econòmica va truncar als plans. Va ser llavors quan es va plantejar la possibilitat de la Nau Gaudí, un espai singular, km 0 de l’obra de l’arquitecte, i que havia passat desapercebut fins al moment.

«No crec que hi hagi cap altre lloc on la col·lecció funcioni tan bé», assegura ara Bassat. En aquests 10 anys, el Consorci ha fet 42 exposicions a 14 ciutats de tot el món, la meitat de les quals a la Nau Gaudí de Mataró.

«La crisi no ens va permetre el museu que volíem fer i vam haver de canviar el projecte museístic per poder ensenyar la col·lecció per fascicles», recorda Lluís Bassat sobre els passos que es van fer entre 2008 i 2010 abans de poder inaugurar la primera exposició a la Nau Gaudí de Mataró.

Més de 3.000 obres

El publicista no va voler abandonar mai el projecte de la farinaire, amb la qual encara «somia», però és conscient que la situació econòmica del consistori no permet, a curt termini, portar a terme un projecte d’aquesta envergadura. A la Nau Gaudí, diu, ha trobat el millor espai possible per treure de l’anonimat les seves més de 3.000 obres d’art.

«Era una nau que estava adormida, però la ciutat va saber recuperar aquest patrimoni», explica l’alcalde, David Bote. A més, amb el projecte museístic, assegura, l’obra gaudiniana es posa «al servei dels ciutadans pel valor social que representa la cultura i per la capacitat de posar Mataró al mapa en positiu».

I és que a més de les exposicions a Mataró, el fons de la col·lecció ha viatjat a 13 ciutats més. A Catalunya s’han fet exposicions a Calella i Sant Andreu de Llavaneres (Barcelona), Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). I fora de Catalunya a Madrid, Àvila, Valladolid, Sevilla, Còrdova, Huelva, Cadis, Jaén, Sofia (Bulgària) i Nova York. En total, s’han exposat prop de 2.000 obres de més de 160 artistes.

La importància de la presencialitat

Aquest últim any, no obstant, la irrupció de la crisi sanitària ha perjudicat la projecció del museu. «Malament», va respondre Bassat quan li van preguntar sobre la situació de la cultura durant aquests mesos de pandèmia. Des del Consorci es fa promoció de les obres a través de les xarxes socials, però Bassat reivindica la presencialitat com la millor manera de disfrutar de les obres.

«L’art es pot veure a través d’un pantalla, però es veu molt millor físicament quan es poden apreciar les formes, les textures i els colors. Esperem que la crisi del coronavirus passi ràpid i que l’exposició que s’inaugurarà el gener de 2021 ja la pugui venir a veure molta gent», explica Bassat.

Aquesta mostra serà la segona entrega de l’art contemporani català de la dècada dels 90. La primera part es va inaugurar el febrer d’aquest any, poques setmanes abans del primer estat d’alarma. Fins al moment, prop de 100.000 persones han visitat la Nau Gaudí on s’han exposat 861 obres d’art en aquests 10 anys: 682 pintures i 179 escultures.

Notícies relacionades

A les altres seus on ha viatjat la col·lecció s’han exposat 1.108 obres, cosa que fa un total de 1.969 obres d’art exposades de 159 artistes. Entre els noms més destacats hi ha els principals exponents de l’art català i espanyol així com figures de renom internacional com Picasso, Chillida, Léger, Appel, Christo, Calder o Henry Moore.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA