CRISI SANITÀRIA I ECONÒMICA

El comerç de Mataró tem un tancament «massiu» de locals amb la segona onada de la pandèmia

El sector avisa que el «despoblament» de carrers genera un efecte dissuasori que allunya els clients

«Si els ajuts no arriben, a partir de Nadal podem tenir problemes», adverteixen els afectats

mat

mat

2
Es llegeix en minuts
ACN

Abans de la crisi sanitària el centre de Mataró ja patia una crisi comercial important, amb botigues històriques que abaixaven la persiana i canvis de negoci constants en locals que no acabaven de quallar. La pandèmia de la Covid-19 l’ha agreujat i en els últims temps s’ha vist un «degoteig constant» de locals que han anat quedat buits en els principals eixos comercials del centre de la ciutat.

El president de l’associació Negoci Empresa Mataró, Jordi Novo, tem que el ritme de tancaments s’acceleri si la crisi sanitària torna a paralitzar l’activitat econòmica, com ja s’ha començat a fer al sector de l’hostaleria: «Patim perquè la segona onada sigui el detonant de possibles tancaments més massius».

Importants artèries comercials com la Riera, el carrer Barcelona, el carrer Sant Josep, el carrer Santa Teresa o l’entorn de la plaça de les Tereses i la plaça de Cuba de Mataró acumulen més d’una vintena de locals comercials tancats. Alguns van abaixar la persiana molt abans de la crisi sanitària i altres són víctimes directes de la Covid-19.

Carreres buits

Més enllà de l’impacte directe en els negocis afectats, el sector tem per un impacte global en el conjunt del comerç que ja s’està notant. «Això va en detriment de tothom. Es despoblen els carrers i es genera un efecte dissuasori de cara al públic», afirma el portaveu dels comerciants, Jordi Novo.

El millor escenari, explica, és que hi hagi una oferta important que permeti atraure més clients al centre de Mataró. «És indispensable», diu. Aquest, no obstant, ara per ara és un escenari llunyà. Els locals buits costava, ja abans de la Covid-19, que es reactivessin i les perspectives del sector a curt termini són que es disparin els tancaments.

Jordi Novo demana a les patronals que «pressionin» perquè els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) es puguin allargar el màxim possible, fins al final del 2021 i no només fins al 31 de gener, com està previst actualment, per evitar que més empreses desapareguin. «Si els ajuts no arriben, a partir de Nadal podem tenir problemes», afirma.

Una tendència creixent

Els efectes de la Covid-19 al comerç mataroní han accelerat una tendència creixent de tancament de comerços a la capital del Maresme. Entre el 2017 i el 2019 van tancar a la ciutat un 8% dels comerços, es va passar de 1.854 a 1.711 botigues, segons dades del cens d’establiments comercials.

Notícies relacionades

Si es traslladen les dades a la superfície comercial disponible a la ciutat, l’impacte és encara més greu, ja que s’ha passat de 281.330 metres quadrats de superfície comercial el 2017 a 216.682 el 2019, un 23% menys en només dos anys . La caiguda més destacada és la de les botigues de roba i complements, amb un 11% menys de comerços i un 20% menys de superfície comercial.

Més notícies deMataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA