PROBLEMES DE CONVIVÈNCIA

Desallotjat un edifici ocupat per desenes de persones al barri de Cerdanyola de Mataró

En el dispositiu hi han participat un total de 70 agents de la Policia Local, Mossos i Policia Nacional

Dilluns passat, l'Ajuntament va declarar «inhabitable» l'immoble i va sol·licitar-ne el desallotjament

foto 3675741

foto 3675741

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Un total de 45 persones han sigut desallotjades aquest dijous 16 de juliol en un edifici ocupat al carrer Jaume I de Mataró, al barri de Cerdanyola. L’operació ha començat cap a les 8.30 h i ha comptat amb la participació d’un total de 70 agents de policia, entre els quals hi havia membres de la Policia Local, dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional.

Segons expliquen des de l’Ajuntament de Mataró, el bloc compta amb 38 vivendes, de les quals se n’han desocupat 27, ja que les altres estaven buides. Des del consistori també han informat que el desallotjament s’ha resolt sense incidents, però que cinc persones han acabat detingudes per motius d’estrangeria.

Des del consistori assenyalen que la Sareb, propietària de l’immoble, anava a començar a tapiar l’edifici a l’acabar el dispositiu. L’ocupació havia generat problemes de convivència al barri i s’havien convocat dues manifestacions. Una va tenir lloc diumenge passat i l’altra, a càrrec de les patrulles veïnals, s’havia de celebrar aquest diumenge.

Mateo Sánchez, cap de la Policia Local de Mataró, ha explicat en declaracions a l’ACN que han pogut actuar després que el jutjat acceptés una ordre d’entrada i ha assenyalat que alguns dels ocupants desallotjats tenen antecedents per delictes. Per la seva banda, el president de l’Associació de Veïns del barri de CerdanyolaBangaly Touré, ha apuntat que «si ocupes cívicament i no crees cap problema ja saps que això no passarà». Així, ha remarcat que «tothom ha de tenir bona conducta per viure conjuntament al barri i millorar la convivència».

Edifici «inhabitable»

Aquesta actuació ja estava prevista que arribés al llarg de la setmana. Dilluns passat, l’ajuntament va declarar «inhabitable» l’edifici i va sol·licitar-ne el desallotjament. Tècnics municipals havien inspeccionat l’immoble i van informar que el seu estat representava un perill per a la seguretat i la salut dels seus habitants. Així, la Policia Local va notificar als ocupants la necessitat d’abandonar les vivendes «de manera immediata», una cosa que diversos llogaters ja van fer al llarg de la setmana.

Per la seva banda, des del consistori assenyalen que es va oferir allotjament provisional a les persones empadronades a la ciutat i en situació de vulnerabilitat. D'aquesta manera, deu unitats familiars van ser derivades a Benestar Social, de les quals només set es van acabar presentant. D’aquestes, tres van acceptar l’allotjament provisional.

En paral·lel, el consistori també va obrir un expedient sancionador a la Sareb per deixar desatès l’immoble.

Nou protocol

A principis de juny, l’ajuntament va començar a posar en marxa un nou protocol per «abordar les ocupacions que generen problemes de convivència». Fins aquell moment, la Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local recollia les dades de les ocupacions conegudes, identificava els ocupants, informava els propietaris i veïns en la defensa dels seus drets, entre altres funcions.

Notícies relacionades

Des de principis de juny, quan van emergir els problemes vinculats a la seguretat i ocupacions, el protocol d’actuació es va completar amb el trasllat d’informació a tots els serveis municipals que siguin susceptibles d’intervenir per possibles riscos per a les persones davant irregularitats o danys que afectin la solidesa estructural de l’immoble, l’habitabilitat o per temes de salubritat. «En aquests casos es podrà procedir al desallotjament preventiu», apuntaven llavors des de l’ajuntament.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA