SEGURETAT

Creen patrulles ciutadanes a Mataró davant el rebuig de la policia i l'ajuntament

El consistori alerta que podrien incórrer en la comissió de certs delictes, com el de lesions, coaccions o detenció il·legal

El grup de Facebook, que s'ha creat perquè «la ciutat sigui més segura», compta ja amb més de 5.700 seguidors

zentauroepp47010789 file photo  silhouettes of mobile users are seen next to a s190524132154

zentauroepp47010789 file photo silhouettes of mobile users are seen next to a s190524132154 / Dado Ruvic

2
Es llegeix en minuts
EFE / El Periódico

Veïns de Mataró (Maresme) han començat a organitzar-se en patrulles ciutadanes per combatre l’augment de delictes a la ciutat, que han crescut un 4%, una iniciativa que ha xocat amb el rebuig frontal de l’ajuntament i de la policia local, que no avalen aquest tipus d’accions.

Segons les últimes dades de la Generalitat, la delinqüència ha augmentat un 4% l’últim any a la localitat, especialment els furts, mentre que les detencions policials han pujat un 15,1% i els fets resolts han crescut un 4,8%.

L’origen d’aquest projecte és la pàgina de Facebook ‘Patrulles Veïnals Mataró’, que va ser creada la setmana passada i ja compta amb més de 5.700 seguidors, i en la qual es fan ressò de presumptes il·lícits que passen a la ciutat, la majoria dels quals estan vinculats amb suposades ocupacions il·legals d’immobles.

De fet, la creixent sensació d’inseguretat en aquesta localitat va portar l’alcalde, David Bote, a sol·licitar la celebració d’una junta local de seguretat, que es va reunir telemàticament dimecres passat i després de la qual el conseller d’Interior, Miquel Buch, va anunciar un reforç puntual d’efectius de Mossos d’Esquadra al municipi.

Grups de vigilància

Anteriorment, desenes de veïns havien protagonitzat protestes en contra de l’increment de la delinqüència, que sovint associen a la immigració i a les ocupacions il·legals de vivendes, que, segons Bote, «estan controlades».

A l’esmentada pàgina de Facebook, s’assegura que aquesta iniciativa es porta a terme perquè «la ciutat sigui més segura» i els ciutadans puguin «estar tranquils», i proposa formar grups de vigilància per torns que patrullin pels barris per provar d’interceptar lladres i dissuadir els que vagin a cometre un delicte. 

«En la iniciativa de patrullatge no es podrà exercir d’autoritat. Per a això ja tenim els cossos de seguretat de l’Estat. No ens prendrem la justícia pel nostre compte, seria un delicte», assenyala el grup veïnal, que es va reunir recentment amb el subinspector de la Policia Local per anunciar-li el seu propòsit. No obstant, alguns usuaris de la pàgina han animat els membres que surtin a patrullar a armar-se amb, per exemple, un «esprai de defensa personalesprai».

Un risc

No obstant, ni la policia ni l’ajuntament estan d'acord amb aquesta iniciativa i, en declaracions a Efe, fonts municipals han avisat que «el nivell de tolerància» amb les patrulles «serà en funció del que facin», ja que la seva acció pot suposar un risc tant en termes de seguretat com a nivell jurídic.

Notícies relacionades

En un comunicat fet públic divendres passat 29 de maig, el consistori va recordar que la responsabilitat de la vigilància i el patrullatge urbà és exclusiva dels cossos policials i va desincentivar el col·lectiu, al qual va alertar que podrien incórrer en la comissió de certs delictes, com el de lesions, coaccions i detenció il·legal.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA