COVID-19

Mataró segella un acord institucional per afrontar la crisi derivada del coronavirus

El firmen els representants dels cinc grups municipals del ple i els membres del Consell Econòmic i Social de Mataró

Bote ha assenyalat que, tot i que la democràcia pot ser debat i confrontació, també és «col·laboració, entesa i diàleg»

matar

matar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Front comú dels cinc grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Mataró per elaborar el ‘Pla de reconstrucció social i econòmica de la ciutat’, en què «es definiran les estratègies dirigides a donar respostes integrals als nous reptes sorgits arran de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19», expliquen des del consistori .

L’acord per a la reconstrucció social i econòmica de la ciutat el firmen els representants dels cinc grups municipals presents a l’ajuntament (el PSC-CP, ECPM-ECG, ERC-MES-AM, Junts per Mataró i Ciutadans); i compta amb la col·laboració dels membres del Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM): la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM); la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i els sindicats UGT i CCOO.

Tot i que de moment no s’han concretat les accions que es posaran en marxa, l’alcalde de Mataró, David Bote, ha apuntat que «moltes mesures previstes es podran aplicar a curt termini» i que aquestes giraran al voltant de subvencions per als autònoms i el comerç local o per donar a la digitalització, entre altres propostes.

«Aquest pacte de ciutat està dirigit a millorar les condicions de vida de les persones més afectades per la crisi i la reactivació del teixit productiu i l’ocupació», asseguren des del consistori.

«Col·laboració, entesa i diàleg»

La presentació de l’acord institucional ha tingut lloc aquest migdia al Saló de Sessions. L’ha presidit l’alcalde acompanyat pels representants dels cinc grups municipals. Bote ha assenyalat que, tot i que la democràcia pot ser debat i confrontació, també és «col·laboració, entesa i diàleg».

Ha sigut el primer acte públic des que es va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19 i s’ha celebrat respectant les mesures de prevenció per evitar la transmissió del virus. L’última reunió presencial va ser per aprovar el pressupost municipal, que ja s’ha anunciat que s’haurà de modificar.

Des que va començar la pandèmia, l’ajuntament ha pres mesures en diferents àmbits per intentar apaivagar l’impacte de la crisi sobre la ciutadania i el teixit empresarial. L’ajornament del pagament dels tributs municipals, la concessió d’ajuts retornables de 400 euros a les persones afectades per eros i ertos que encara no hagin rebut la prestació del SEPE o la reducció del termini mitjà de pagament de les factures als proveïdors, entre altres.

Taula per a la reconstrucció social i econòmica

L’elaboració del pla estarà promoguda per la Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró, òrgan directiu que es constituirà en les pròximes setmanes amb l’objectiu de proposar i consensuar les mesures d’urgència i de reconstrucció econòmica i social per a la ciutat.

La taula estarà constituïda inicialment pels representants polítics i els membres del Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM) que recolzen el pacte (FAGEM, PIMEC, la UGT i CCOO). «Es promourà, a partir d’un enfocament col·laboratiu, la creació d’un fòrum de participació articulat en diferents taules de treball en què participin altres membres i entitats del territori que es vulguin afegir a la iniciativa», indiquen des de l’Ajuntament de Mataró.

Notícies relacionades

Així, tot i que la taula tindrà entitat per si mateixa, es vol que estableixi una relació directa i preferent amb el Consell de Ciutat i la Taula del Tercer Sector.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA