CONSEQÜÈNCIES DEL CORONAVIRUS

El relat d'un metge MIR a l'Hotel Salut de Mataró

Marc Cárceles estava a punt de començar la residència quan va esclatar la crisi i ara treballa com a voluntari

foto 3631399

foto 3631399

1
Es llegeix en minuts
ACN

Marc Cárceles té 24 anys, es va graduar en Medicina el 2019 i al gener va aprovar l’examen MIR. Estava a punt d’accedir a una plaça de residència quan va esclatar la crisi sanitària del coronavirus, que ha accelerat el seu salt al món laboral. Des de principis d’abril és un dels quinze metges MIR voluntaris que configura l’equip de l’Hotel Salut de Mataró, instal·lat a l’Hotel Atenea.

En una entrevista amb l’ACN, Cárceles explica que viu l’actual situació «amb una mica d’angoixa», tot i que és més per la situació global que hi ha en tot plegat que per la complexitat clínica dels casos que tracta –a l’Atenea es deriven pacients estables als sociosanitaris. «És dur emocionalment i involucrar-se massa en cada història pot ser un pes psicològic», assegura.

Cárceles va i torna cada dia de Mataró a Calella, on viu, per fer funcionar l’hotel medicalitzat habilitat al port de Mataró. Els pacients que tracta no són pacients de Covid-19, ja que aquests es concentren a l’Hospital de Mataró. A l’Atenea el que es fa és alliberar places de sociosanitaris que, al seu temps, acullen pacients amb patologies lleus de l’hospital.

Treballen en equips mixtos, on es barregen metges MIR amb estudiants de 6è de Medicina, sempre supervisats per un metge adjunt i amb el recolzament d’un equip d’infermeres. «En la carrera estem acostumats a fer pràctiques clíniques i a incorporar-nos a equips assistencials. Això ha sigut com incorporar una mica abans del que tocava, tot i que amb presses», explica.

Un curs en dos dies

El jove metge detalla que els cursos d’orientació per accedir a una plaça com la que ocupa ara són habitualment d’una setmana, tot i que en el seu cas l’ha hagut de fer en només dos dies. No obstant, assegura que l’equip de la Atenea no s’ha sentit «desbordat» en cap moment.

La diferència principal entre les pràctiques clíniques i la situació actual, detalla, no està en la complexitat dels casos, sinó en la presa de decisions: «Fins ara la nostra decisió mai era rellevant i ara hem passat a primera línia», explica.

Notícies relacionades

Quant a l’Hotel Atenea, Cárceles explica que la medicalització de l’equipament s’ha fet perquè sigui suficient per a les demandes actuals dels pacients: «A la mínima que algun pacient fos més exigent a nivell clínic se l’hauria de traslladar».

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA