Al Barcelonès, al Vallès i al Maresme

Els robatoris en vivendes cauen un 20% al gener a la Regió Metropolitana Nord

La implantació del dispositiu Oikos dels Mossos al centre de Mataró provoca un descens del 72% dels assalts a comerços, entre el desembre i el febrer

zentauroepp51345071 coche mossos200130085933

zentauroepp51345071 coche mossos200130085933 / ARCHIVO

3
Es llegeix en minuts
acn

Els robatoris en vivendes es van reduir un 20% durant el gener passat al Barcelonès Nord, al Vallès i al Maresme, segons ha explicat en ‘l’ACN’ el cap de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos, Sergi Pla. 

El comissari ho atribueix a la implantació del dispositiu Oikos, que inclou controls de trànsit per detectar grups de delinqüents itinerants: «Hem introduït un canvi de paradigma, perquè ara en lloc d’investigar els delictes ens centrem en els autors». 

D’altra banda, el cos també treballa amb els comerciants, les policies locals i la Policia Nacional, per combatre assalts a comerços de municipis com Mataró o Granollers. A la capital del Maresme, aquests dispositius han fet baixar els robatoris de 29, al desembre, a només 8, al febrer, un 72% menys.

Dos tipus de lladres

El comissari Sergi Pla indica que els robatoris en domicilis es divideixen en dos grans grups: els que cometen els lladres locals, que les diferents comissaries de tot Catalunya combaten amb l’ajuda de la unitat ARRO, i els que cometen grups itinerants, que «estan integrats per persones que venen de fora i que tenen una mobilitat molt elevada per tot Catalunya».

Pla reconeix que aquest tipus d’organitzacions són difícils de detectar, perquè mai estan llargs períodes al mateix lloc. Al juliol els Mossos van implantar en aquesta zona el dispositiu Oikos, que la policia ja havia provat en altres àrees, com a la Catalunya Central, i que se centra a perseguir els lladres i no tant robatori per robatori.

El dispositiu inclou controls de trànsit exhaustius «per afectar la mobilitat» d’aquests grups, poder seguir-los i recollir proves per facilitar al jutge que ordeni el seu ingrés a la presó. Quant a la tipologia de robatoris, explica que aquestes organitzacions acostumen a marcar les vivendes per entrar-hi quan els propietaris són fora.

Càmeres per resoldre casos

Pla també s’ha referit als municipis com Matadepera o Premià de Mar, que l’últim any han contractat vigilància privada i han instal·lat càmeres de seguretat per reduir els robatoris en vivendes. «No podem demostrar en quin percentatge són eficaces aquestes mesures, però sí que és cert que tot suma», comenta.

No obstant, considera que la informació que aporten les càmeres és especialment «útil» per a les investigacions policials i molt més efectiva que la presència de vigilància privada, tot i que valora que els cossos policials puguin aprofitar per a les seves investigacions aquests altres recursos. «A través del control de matrícules podem resoldre molts casos», reconeix.

Reducció de robatoris als comerços a Mataró

També en els últims mesos, els Mossos han activat un dispositiu per combatre els assalts a comerços de poblacions com Mataró i Granollers. «Ens trobàvem amb el problema que les víctimes no interposaven denúncies», explica Pla.

En el cas de Granollers, els botiguers han donat poders a un membre de l’associació de comerciants perquè pugui presentar denúncies en nom d’altres comerciants. «Això ens ha permès aflorar els fets delictius, però, també, fer un mapa per establir els punts geogràfics on s’estan produint els fets delictius», comenta el comissari.

En el cas de Mataró, l’auge de robatoris durant el tercer trimestre del 2019 (17 robatoris a l’octubre, 22 al novembre i 29 al desembre) va obligar el cos a desplegar un dispositiu especial que va acabar al gener amb la detenció de 34 persones, 20 per robatori amb força i 14 per robatori amb violència.

Notícies relacionades

Després d’aquest cop als lladres dels comerços de Mataró, els assalts del mes de gener van ser només vuit, cosa que significa una reducció del 72% respecte a les dades registrades en els últims mesos de l’any anterior.

Més notícies de Mataró