forta tempesta

Els bombers atenen 400 serveis pel vent i es registren ratxes de vent de 100 km/h al Maresme

El 112 també ha rebut 160 trucades provinents de Mataró, on hi ha hagut un ferit lleu després que una palmera caigués sobre el seu cotxe per culpa del temporal

L'Ajuntament de Mataró activa el Pla bàsic d'emergències municipal davant del temporal de vent, onatge, pluges i fred, i suspèn les classes en tots els centres educatius

foto 3596730

foto 3596730

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Bombers de la Generalitat han atès fins a 400 serveis durant l’episodi de vent a Catalunya des de les 9 del matí fins a les 8 de la tarda d’aquest diumenge 19 de gener. La gran majoria han sigut al Vallès i el Maresme, amb 98 només a Mataró, on l’Ajuntament ha activat el Pla bàsic d’emergències i, el migdia d’aquest dilluns 20 de gener ha suspès les classes en tots els centres educatius de la ciutat.

 

Quant a diumenge passat, cap incidència ha sigut de gravetat –hi ha hagut nou ferits entre ahir i avui, dilluns–, tot i que es pot destacar la caiguda d’una palmera al passeig Marítim de Mataró sobre un vehicle on hi havia quatre persones, una de les quals ha resultat ferida lleu. 

A més, aquest diumenge les ratxes de vent han vorejat els 100 km/h en punts del Maresme. Destaquen registres com els 102 km/h al port de Mataró, els 92 km/h d’Arenys de Mar, els 90 km/h de Canet de Mar i els 82 km/h de Pineda de Mar, segons dades de les estacions de Meteoclimatic i Meteocat.

En paral·lel, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 769 trucades relacionades amb el vendaval, que han suposat 526 incidències. Gran part de les trucades s’han rebut des del Maresme (290), de les quals 160, a Mataró, mentre que al Barcelonès n’hi ha hagut 256 (215 a Barcelona).

Nou ferits

En total, entre diumenge i aquest dilluns, hi ha hagut nou persones ferides a Mataró a causa del temporal. Diumenge: la dona víctima de la caiguda de la palmera, un motorista ferit en un accident a causa del vent i dues persones ferides lleus per elements d’una obra caiguts sobre un vehicle estacionat al carrer de la Unió. 

I aquest dilluns: una dona de 89 anys, ingressada per una caiguda (fractura greu d’espatlla); un home amb un cop al cap, pendent de valoració; un home de 79 anys ferit lleu amb cop a la cara, i dues persones ateses amb contusions per caigudes, donades d’alta.

Dels ferits dels dos dies, la tarda d’aquest dilluns quedaven dues persones ingressades segons informacions de l’Hospital de Mataró.

Activació del Pla bàsic d’emergències

Aquest dilluns, les previsions meteorològiques alerten d’un empitjorament de la situació en les pròximes hores, amb el manteniment del vent, fort onatge (les onades poden arribar a 7-8 metres), pluges continuades i abundants, i un descens brusc de les temperatures que avui farà baixar la cota de neu fins als 200 metres.

Per aquesta raó, l’Ajuntament de Mataró ha activat el pla bàsic d’emergències. Es preveu que el temporal duri fins dimecres, però la situació pot ser canviant, per la qual cosa es recomana estar informat de les possibles variacions.

En un comunicat d’última hora a través de Twitter, el consistori ha informat que han quedat suspeses les classes als centres educatius de la ciutat aquesta tarda i demà per l’empitjorament del temporal: guarderies, primària, secundària i adults. També han quedat suspeses les extraescolars a l’exterior. No obstant, els centres estaran oberts per a les famílies que no tinguin alternativa.

Quant als consells d’autoprotecció, el consistori recorda especialment els següents: no acostar-se als espigons, esculleres i passejos marítims per evitar el risc de caiguda pel fort temporal marítim; retirar de balcons i terrasses qualsevol objecte que el vent pugui fer caure i revisar l’estat de tendals i elements subjectes a la façana; evitar passar, i sobretot aturar-se sota els arbres; mentre duri l’episodi de vents no s’ha d’anar a zones boscoses ni en parcs; limitar els desplaçaments en vehicle privat i, si s’ha de conduir, prendre ben fort el volant, portar cadenes, mantes, llanterna i bateria extra de mòbil; i davant d’una situació de perill, trucar al 112.

Fortes ratxes de vent al Maresme

La comarca del Maresme ha sigut de les més afectades pel temporal de vent, amb ratxes de més de 100 km/h, tot i que no hi ha hagut incidències greus. La més destacable ha sigut la caiguda d’una palmera sobre un cotxe al passeig Marítim de la ciutat a les 15.30 h, on una dona ha resultat ferida lleu. En el moment de l’incident, al vehicle hi havia quatre persones, entre elles un menor, que acabaven de sortir de dinar en un restaurant. Estaven a punt de moure el cotxe, que estava aparcat, per anar-se’n, quan l’arbre els ha caigut a sobre. El vehicle ha quedat molt afectat.

Quant a la xarxa ferroviària, a la línia R-1 de Rodalies hi va haver retards diumenge al migdia per la caiguda d’una lona entre Arenys i Mataró que va quedar penjant de la catenària. La incidència va obligar a circular per via única en aquest tram. A les 13.05 h es va poder retirar la lona i es va recuperar la circulació per les dues vies a l’R1 entre Arenys i Mataró, segons ha informat Renfe.

També entre Arenys i Mataró, pels volts de les 14.30 del migdia de diumenge, es va haver de restringir la circulació només per via única per la caiguda d’una palmera sobre la via. A les 18.20 hores tècnics d’Adif van poder retirar l’arbre i es va poder restablir la circulació.

L’Ajuntament de Mataró ha tancat l’accés al braç del Port per l’onatge i el fort vent, i també els accessos al recinte antic del Parc Central. «El fort vent pot fer caure arbres. Eviti avui les zones boscoses i atenció a la possible caiguda de branques al carrer», publicava el consistori de la capital del Maresme.

Reducció de la velocitat pel temporal

Els trens de la línia R3 circulen aquest dilluns al matí amb retards que en alguns casos poden superar els 15 minuts per limitacions de velocitat derivades del temporal de vent, segons informen fonts de Renfe. 

El vent també ha provocat retards aquest matí a les línies R1 i RG1 per una xapa sobre la catenària entre les estacions de Vilassar de Mar i de Mataró que a les 7.20 h s’ha pogut retirar, amb la previsió que els trens anessin recuperant la normalitat.

Notícies relacionades

Tot i així, des d’aquest dilluns al migdia es registren retards de 45 minuts a les línies R-1 i RG-1 per problemes derivats del temporal. Des de les 11.40 hores, els trens circulen per via única entre Arenys i Mataró per falta d’alimentació elèctrica. Però, a més, el temporal marítim ha obligat a ampliar aquesta circulació per una sola via en el tram entre les estacions de Vilassar i Arenys.

Més notícies de Mataró