una demanda històrica

El Port de Mataró es renovarà amb una inversió de 5,6 milions d'euros per millorar la infraestructura i els serveis

Es remodelarà la zona comercial i s'adaptarà el dic d'abric per fer front al canvi climàtic

foto 3588547

foto 3588547

3
Es llegeix en minuts
ACN

El Port de Mataró començarà a principis de l’any que ve una remodelació integral per millorar la infraestructura i els serveis del port. 

La inversió serà de 5,6 milions d’euros fins al 2021 i contemplarà, entre altres, la reforma de tota la zona comercial, que fins ara estava mig buida, i que hauria d’estar acabada a principis del pròxim estiu. 

També hi haurà una partida destinada a la millora del dic per fer front al canvi climàtic, una obra que començarà a principis de setembre de l’any que ve. Es tracta de reforçar l’escullera i d’incorporar un mur d’un metre i mig en forma de semicercle que evitarà que les onades entrin dins del port. També es milloraran les xarxes de serveis i el paviment.

«El Port de Mataró serà més sostenible, tindrà més capacitat, serà més acollidor i tindrà molta més competència per atreure activitats, el de Mataró serà un dels ports referents de tota la costa catalana», ha detallat aquest divendres al matí el secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del Consorci Port de Mataró, Isidre Gavín. 

Dins dels 5,6 milions d’euros, hi haurà uns 2,7 de destinats a la reforma de la zona comercial, amb nous accessos i noves oficines, 1,5 MEUR per a la millora i adaptació del dic d’abric i 1,4 aniran destinats a la millora de la xarxa de serveis.

Comerç i lleure

La remodelació de la zona comercial era un dels objectius principals del consorci, ja que en els últims temps l’espai estava mig buit. Dels 59 locals disponibles només 30 estaven ocupats. A més, n’hi havia alguns que eren de difícil accés i per això una de les novetats serà que s’eliminaran barreres arquitectòniques, s’ampliaran les zones de passeig i es formarà una anella en carril bici que envoltarà tota la zona comercial. 

També es firmarà un conveni amb l’ATM perquè els usuaris del transport públic puguin aparcar amb millors condicions econòmiques.

Aquesta nova zona comercial tindrà, a més, una gran font que actuarà com a zona de jocs i una plataforma elevada en forma de barco on es podran celebrar petits concerts. 

El consorci també ha previst la construcció d’una àrea verda amb jocs infantils, espais d’esport i zones de reunió a l’aire lliure. Just davant dels locals, es col·locaran unes pèrgoles permeables per homogeneïtzar els locals. 

Les obres començaran a principis de l’any que ve i s’acabaran abans de l’estiu. «L’objectiu és rellançar el port de la ciutat, consolidar l’activitat nàutica i volem un espai comercial ple i que sigui un element de connexió i engranatge amb la ciutat», ha detallat l’alcalde de Mataró, David Bote.

Quant a l’oferta nàutica, el port vol millorar l’accessibilitat al mar de les persones que no tenen tants recursos econòmics. Per això, s’oferirà una zona de lloguer d’embarcacions nàutiques juntament amb una zona de venda d’experiències al mar. 

Des del punt de vista esportiu i social, el consorci ha firmat un conveni amb sis entitats que desenvolupen una tasca social de foment dels esports nàutics, en especial de l’espelma, que es vol potenciar amb la nova inversió.

Millores per fer front al canvi climàtic

La gerent del Consorci del Port de Mataró, Margarita Díez, ha admès que cada vegada hi ha més temporals i que per això s’ha de reforçar el port. 

Per tot això, es farà un reforç de l’escullera que ha patit molt desgast a causa dels últims episodis de temporal i es construirà un taló de 90 metres que protegirà la bocana de garbí. 

Notícies relacionades

A més, una de les grans novetats és un mur d’un metre i vint centímetres d’altura en forma de semicercle que tornarà les onades al mar i evitarà que traspassin el dic i entrin al port. «Hem intentat crear un equilibri entre que la gent pugui passejar pel port i disfrutar del mar i la protecció», ha detallat Díez.

Més notícies de Mataró 

Temes:

Catalunya Ports