CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Mataró reflexiona sobre la necessitat de canviar el relat de les violències masclistes en els mitjans de comunicació aquest 25-N

Per commemorar el Dia Internacional contra les Violències Masclistes, la ciutat ofereix una quinzena d'activitats organitzades per diferents entitats de Mataró, en col·laboració amb l'ajuntament

9a1cb101-0883-459c-af36-2c120a09c3c7

9a1cb101-0883-459c-af36-2c120a09c3c7

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El programa d’aquest dilluns 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, compta amb una quinzena d’activitats organitzades per diferents entitats de Mataró, en col·laboració amb l’ajuntament. 

Aquest any la temàtica que s’aborda més concretament és el relat de les violències masclistes i com aquest pot contribuir a erradicar els estereotips i els patrons masclistes predominants en la societat, fent especial èmfasi en el paper i la responsabilitat dels mitjans de comunicació.

Entre les activitats, destaquen les concentracions del 24 i el 25 de novembre, organitzades per Teixit de Dones i les entitats del Consell Municipal, la jornada del 27 de novembre ‘Les violències masclistes en els mitjans de comunicació’ i l’acció teatral del dia 10 de desembre ‘No només fan mal els cops’, a càrrec de Pamela Palenciano.

Segons l’Ajuntament de Mataró, les violències masclistes són la part més visible i sagnant de les desigualtats que encara perduren en la societat. «Són fets d’una enorme complexitat que requereixen un tractament responsable i rigorós que no reforci estereotips i prejudicis. Abordar-les des del rigor professional exigeix conèixer i difondre la seva complexitat i desenvolupar pràctiques informatives que contribueixin a desemmascarar, desacreditar i finalment erradicar la cultura masclista».

Acció municipal

A Mataró, les polítiques d’Igualtat, Feminismes i LGTBI compten amb dos serveis d’atenció en temes de gènere. D’una banda, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ofereix atenció personalitzada i integral a les dones que pateixen alguna situació de desigualtat de gènere amb l’objectiu de donar resposta a les seves necessitats. 

Fins al 31 d’octubre, s’han atès 299 dones de les quals 139 s’han derivat al servei d’Atenció Especialitzada (SIE) de la Generalitat de Catalunya, servei especialitzat en la recuperació en situacions de violència.

L’Ajuntament també informa que des del servei municipal s’ofereix una intervenció des de la perspectiva de gènere per donar resposta a les necessitats i situacions de dificultat que tenen les dones pel fet de ser dones, com a conseqüència d’una societat majoritàriament masclista i patriarcal. També es dona resposta a les situacions de violència i maltractament que pateixen les dones en l’àmbit de parella, familiar, social i laboral.

Notícies relacionades

D’altra banda, el Servei d’Atenció Integral al col·lectiu LGBTBI (SAI), que es va engegar aquest febrer del 2019, ofereix atenció de proximitat a les persones del col·lectiu LGTBI i a la ciutadania en general davant de qualsevol necessitat d’acompanyament, recolzament, informació o discriminació en relació amb la diversitat afectivosexual i de gènere: identitat de gènere, orientació afectivosexual, acompanyament en la gestió de documentació de persones trans, violències masclistes, etc. Des de la seva posada en funcionament, s’han atès 35 persones.

Més notícies de Mataró