CONTRA LA CONDEMNA ALS LÍDERS INDEPENDENTISTES

«Jo soc espanyol, però soc aquí pels meus amics»

Uns dos mil ciutadans es mobilitzen contra la sentència del procés a Mataró i tallen les carreteres C-32 i C-60 en la tercera jornada de protestes

La tònica de la concentració va ser pacífica i festiva, tant que els joveníssims manifestants van equiparar per moments l'acte a una gresca adolescent

mataro

mataro

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Una fotografia de la manifestació de dimecres passat 16 d’octubre a Mataró (Maresme), on uns 2.000 ciutadans es van pronunciar contra la sentència del procés, retrata amb nitidesa el gran assoliment de l’independentisme en les massives mobilitzacions per tot Catalunya aquests dies. Hi apareixen dos adolescents pràcticament de la mà, un amb una estelada i un altre amb una senyera, caminant a l’uníson i decidits a tallar una carretera, concretament l’autopista C-32, que voreja la costa del Maresme.

La instantània representa dues realitats d’aquestes mobilitzacions. La primera, la complexitat catalana: les impressionants concentracions contra les condemnes als presos independentistes respiren com la cristal·lització que hagin convergit dues maneres de veure Catalunya, a dies contradictòries, que al seu torn no contemplen una tercera, absent i fins i tot crítica i contrària. La segona, que el mantra independentista d’«eixamplar la base» no només tenía a veure amb seduir el votant no independentista, sinó també el que encara no té edat de votar.

En aquest sentit, la concentració de Mataró –convocada a la plaça Granollers pel CDR Mataró i culminada després de dues hores de marxa en els talls de la C-32 i la C-60– la van liderar manifestants molt joves, molts d’ells en edat estudiantil, tant que per moments van equiparar l’acte polític a una gresca adolescent, a una ‘botellon’: uns cantaven i fumaven porros; d’altres bevien cervesa i s’apartaven puntualment de la marxa per orinar en plena carretera, a pocs metres dels Mossos i la Policia local mataronina implicada en l’operatiu. 

Aquesta tònica pacífica i festiva de la concentració la va sintetitzar la proclama a l’aire d’un xaval menor d’edat al cap de poca estona de tallar la C-32: «Jo soc espanyol, però soc aquí pels meus amics», va etzibar entre les riallades dels seus col·legues just abans d’alegrar-se per poder saltar-se escola avui.

Bona comunicació entre CDR i Policia

Una cosa destacable de la mobilització mataronina, la més nombrosa d’aquesta setmana de protestes a la capital del Maresme, va ser la bona comunicació entre els integrants del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Mataró i els cossos policials que cobrien la marxa.

«A l’arribar a la rotonda heu d’anar per la dreta, on tenim les motos», li deia un policia local a un dels nois que encapçalaven la concentració. Aquest actitud dialogant contrasta amb la idiosincràsia d’altres manifestacions a grans ciutats pròximes a Barcelona –on els fets són notoris–, per exemple Sabadell (Vallès Occidental), on dimarts passathi va haver una batalla campal, informa Àlex Rebollo.

Després que sonés a la plaça Granollers ‘Serem Ocells’ –»No hi haurà gàbies per tants ocells», d’‘Oques Grasses’, un dels himnes de les mobilitzacions independentistes, la marxa va agafar múscul a la Via Europa, on els centenars de manifestants congregats al principi van passar a ser milers, al punt que des de la primera pancarta no hi havia possibilitat de veure l’última. «Els carrers seran sempre nostres!», cantaven amb una sola veu els manifestants mentre avançaven cap a la C-32.

Concentració desconvocada després del tall de la C-60

Tal com va explicar en directe l’edició local d’EL PERIÓDICO a Mataró, el moment culminant de la mobilització va ser quan una vintena de manifestants van aconseguir tallar l’autovia C-60 a l’altura de Mataró. Poc després del tall, que com el de la C-32 va bloquejar el pas dels cotxes –els conductors dels quals, en algun cas aïllat, van mostrar el seu enuig–, la marxa va ser desconvocada pel CDR Mataró.

Notícies relacionades

Més enllà de les fronteres independentistes a Mataró, també ahir va ser el dia elegit per la plataforma ‘Mataró es queda a Espanya’ per convocar una manifestació antiindependentista per al pròxim 26 d’octubre, que pretén reeditar l’afluència d’una altra d’anterior –1.800 persones–, «la primera gran manifestació per la unitat», reivindiquen els convocants, com a contraposició a les mobilitzacions contra la sentència del procés d’aquests dies.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA