DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

Mataró mostra el front comú contra Endesa pel deute pels impagaments de famílies vulnerables

La Declaració Institucional reclama la retirada de l'amenaça d'efectuar talls de subministraments a partir de l'1 d'octubre, «a fi de poder iniciar una negociació amb un clima de cooperació i diàleg»

El text aprovat per la Junta de Portaveus també exigeix la creació d'una «acció conjunta institucional per donar una resposta coordinada a la problemàtica de la pobresa energètica»

ajuntament-mataro

ajuntament-mataro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta de Portaveus de Mataró, celebrada el 30 de setembre, ha aprovat una declaració institucional per fer front al deute dels impagaments de famílies vulnerables, amb referència a les factures energètiques contretes, sobretot, amb l’empresa Endesa. 

El text, que ha sigut presentat conjuntament pels grups del PSC, En Comú Podem, ERC i Junts per Mataró, ha comptat amb tots els vots favorables i l’abstenció de Ciutadans.

Una amenaça «intolerable»

La Declaració Institucional considera que l’amenaça d’Endesa a les famílies vulnerables i als ajuntaments és del tot «intolerable» tant per «el fons», ja que «menysprea la realitat social de la pobresa energètica i la legislació catalana» que protegeix les persones vulnerables; com per «la forma», perquè és «una amenaça» als ajuntaments i les persones afectades del tot «inacceptable». 

Segons el consistori mataroní, milers de famílies pateixen una situació anguniosa per l’acumulació de deute amb les empreses, atesa la impossibilitat de fer front a les factures energètiques per la seva situació de vulnerabilitat social i l’elevat preu de l’energia, «conseqüència d’una mala regulació que afavoreix l’oligopoli elèctric».

Per això, «les empreses subministradores de serveis elementals com la llum, l’aigua o el gas han d’assumir el compliment de la legalitat vigent a Catalunya, que protegeix els drets energètics de les persones en situació de vulnerabilitat», continua el comunicat de l’ajuntament.

«I per garantir-ho, hem d’utilitzar totes les eines al nostre abast, anant de la mà d’institucions i agents socials, desplegant la Llei 24/2015 del 29 de juliol, per aconseguir que totes les persones i, especialment, les més vulnerables, tinguin el subministrament energètic que garanteixi una vida digna», conclou el text aprovat.

La Declaració

En la Declaració Institucional de Mataró, es demana, en primer lloc, la retirada de l’amenaça d’Endesa d’efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat, «a fi de poder iniciar una negociació amb un clima de cooperació i diàleg i, també afirma que «aquesta amenaça constitueix una il·legalitat d’acord amb la Llei 24/2015».

En aquest sentit, el text considera que Endesa i les empreses subministradores han d’assumir el deute acumulat de les famílies vulnerables.

Quant a les institucions, l’Ajuntament de Mataró reclama la creació d’una «acció conjunta institucional per donar una resposta coordinada a la problemàtica de la pobresa energètica»; així com, insta el Govern de la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, i a utilitzar «les vies sancionadores de manera contundent, en cas que les subministradores elèctriques realitzin talls en llars».

Notícies relacionades

Finalment, també exigeix a l’Estat la posada en marxa de «mesures encaminades a posar fi a l’actual situació d’oligopoli del sector energètic» que permetin garantir la separació real i efectiva dels grups verticalment integrats del sector elèctric, de manera que les mateixes empreses no puguin tenir una posició dominant a la producció, la distribució i la comercialització de l’energia.

Més notícies de Mataró