UNA DE LES PRIMERES PEL·LÍCULES PALESTINES QUE S'ESTRENEN A ESPANYA

Sense futur possible per a altres Sarahs i Saleems

El Cafè de Mar de Mataró reprèn les projeccions cinematogràfiques amb l'estrena d'una de les primeres pel·lícules de nacionalitat palestina que es veuen a Espanya

los-informes mat1

los-informes mat1

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cicle de projeccions cinematogràfiques mensuals que se celebren al Cafè de Mar de Mataró va començar aquest dimarts, excepcionalment, amb la projecció de ‘Los informes sobre Sarah y Saleem’, de Muayad Alayan, una de les primeres pel·lícules de nacionalitat palestina que s’han vist a Espanya fins al moment i que es va estrenar divendres passat a tres sales comercials de Barcelona.

Unes quaranta persones van assistir a la projecció, una iniciativa de la distribuïdora del film –La Aventura– en col·laboració amb la productora de documentals Clack, de Mataró, i Mapasonor, una altra entitat de la ciutat que fa vint anys que barreja el món audiovisual amb el de la cooperació, que compta amb el cooperant Sàgar Malé entre els seus impulsors.

Malé va ser l’encarregat d’introduir la pel·lícula i al seu torn de moderar el debat posterior amb el públic, durant el qual va recalcar que l’interès del film és el retrat que fa de la vida dels palestins que viuen a Jerusalem: «Tot i que nosaltres pensem que existeixen els palestins, la veritat és que la situació legal que tenen els que viuen a Gaza, els que resideixen a Cisjordània, els que habiten a Jerusalem Est i els que viuen dins de l’Estat d’Israel no té res a veure; són realitats legals i socials molt diferents».

La casualitat va voler que mentre es veien a la pantalla les últimes escenes de la truculenta pel·lícula, cap a les nou de la nit, els col·legis electorals estiguessin tancant les portes a Israel per una jornada electoral que es va fer necessària quan les negociacions per formar govern van fracassar després dels comicis d’abril.

De tota manera, Sàgar Malé va deixar clar que canviaran poques coses si finalment s’imposa Benjamin Netanyahu, del Likud, o la coalició Blau i Blanc, de Benny Gantz. La vida dels palestins de Jerusalem, com es posa en relleu a la pel·lícula, seguirà escrutada pels mil ulls del Gran Germà israelià i una relació com la que es veu a la pel·lícula –tot i que només sigui sexual, com la de Sarah i Salem– continuarà sent missió impossible en el futur pròxim.  

Entre el públic hi va haver qui va recordar que tant israelians com palestins són víctimes del conflicte i que això es feia patent a la pel·lícula. Altres veus van remarcar la «paranoia» en què viu l’Estat d’Israel i que explica el clima absolutament insuportable que s’entreveu a la pel·lícula, que ha tingut molt bona acollida en els circuits internacionals.

El 9 d’octubre, inici del cicle El Documental del Mes

Notícies relacionades

El cicle de projeccions mensuals al Cafè de Mar segueix el dimecres 9 d’octubre, ja dins les projeccions d’El Documental del Mes, amb la projecció de Womanhood, sobre la mutilació genital femenina (MGF) a l’Àfrica. Aquests documentals es projecten sempre el segon dimecres del mes a partir de les 19 hores.

Més notícies de Mataró

Temes:

Cinemes