NOU MANDAT A LA CAPITAL DEL MARESME

El govern de Mataró tindrà catorze regidors a temps complet, més del doble que l'últim executiu

El bipartit format per PSC i En Comú Podem opta per un govern molt ampli, que treballarà només sota tres àmbits polítics

nou govern bote

nou govern bote

4
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

El nou govern local de Mataró, format per tretze regidors del PSC i dos d’En Comú Podem, ja pot treballar a ple rendiment després de l’aprovació, aquest dimarts a la tarda, del cartipàs municipal per al mandat 2019-2023 en un ple extraordinari que va començar amb un minut de silenci en record de l’última víctima de violència masclista a la ciutat.  

La nova organització contempla que hi hagi només tres comissions informatives, de caràcter transversal, que integren àrees molt diferents: Presidència, Bona Governança i Política Pressupostaria; Desenvolupament Urbà i Econòmic; i Qualitat Urbana i Benestar de la ciutadania. El canvi numèric és important ja que fins ara eren cinc, una xifra que ha anat variant els últims mandats.

Tres regidors socialistes –Juan Carlos JérezMiquel Àngel Vadell i Núria Moreno– presidiran els tres àmbits i per tant, es constitueixen com els pilars forts de l’equip de govern, més allà del lloc que ocupin com a tinents d’alcaldia i de les competències delegades que tenen. La disminució del nombre de comissions informatives, segons fonts del govern, s’emmarca en la voluntat de reforçar el seu perfil polític i alhora simplificar la relació amb els grups de l’oposició.  

Molts més regidors de govern amb dedicació exclusiva

Sens dubte, l’element més polèmic del nou cartipàs és que catorze dels quinze regidors del govern tindran dedicació completa –tots excepte Xesco Gomar, que estarà en el govern de la Diputació de Barcelona si finalment Núria Marín és la presidenta aquest dijous–, si bé és cert que n’hi haurà tres –Dani Hurtado, Núria Moreno i Sarai Martínez– que tindran una dedicació del 95%. 

En tot cas, es tracta d’un fort augment –més del doble– en els efectius del govern respecte als 6 regidors a temps complet que hi va haver la segona part del mandat passat, després que CiU trenqués el pacte de govern –al principi d’aquest, l’executiu local el componien 11 persones. Una decisió que es va confirmar públicament aquest divendres passat en una roda de premsa convocada just després de la junta de portaveus en què el nou govern va presentar als grups de l’oposició els canvis que ha considerat pertinents.

“Era superexcepcional, la situació del mandat anterior”, es va justificar Juan Carlos Jerez, mà dreta de l’alcalde, recordant a més que la despesa total en personal electe, grups municipals i càrrecs eventuals serà lleugerament inferior al del mandat passat –en part perquè hi haurà quatre grups municipals menys.  

“Hi haurà feina per a tothom”, va afirmar l’alcalde Bote, recordant que els efectius ‘extra’ del govern estaran a càrrec d’algunes tasques específiques (Ciutat Intel·ligent, Benestar Animal, Pla d’Impuls del Centre, projecte Mar en Valor) que fins ara no es podien atendre. 

A preguntes dels periodistes, l’alcalde Bote va assegurar, per exemple, que les competències de regidoria de Verd Urbà sí que són suficients per a una jornada completa. “Atenció: també és Verd no urbà”, va insistir, de forma un tant enigmàtica, en relació amb una regidoria que alguns han jutjat com a innecessària perquè ja hi ha Transició Energètica i Sostenibilitat. 

La compareixença, en què també va participar el líder d’En Comú Podem Sergi Morales, arribava quinze dies després que es publicités el decret de delegació de competències de l’alcalde als seus catorze companys. Un decret que va causar sorpresa per la repetició de competències amb nom idèntic entre diferents regidors i pel desequilibri entre ells –Miquel Àngel Vadell agrupa per exemple Educació i Urbanisme, mentre que altres edils tenen competències a priori molt limitades.  

¿Grups de l’oposició presidint empreses municipals?

Un altre detall no menor que l’alcalde Bote, Juan Carlos Jerez i Sergi Morales van deixar anar durant la presentació del nou cartipàs va ser la possibilitat que els grups de l’oposició puguin presidir empreses municipals com PUMSA o Mataró Audiovisual, així com participar en nom de l’Ajuntament en consorcis –com el del Port– i fundacions –com la Iluro.

“Els grups de l’oposició han de poder representar l’Ajuntament davant d’altres administracions”, va explicar l’alcalde Bote, en el seu afany de mostrar que la gairebé majoria absoluta no els ha pujat al cap. 

Es tracta d’una línia que l’anterior govern ja havia esbossat en el mandat anterior a l’aconseguir que el màxim responsable d’Esquerra, Francesc Teixidó, presidís la comissió del pla estratègic Mataró 2022 o José Manuel López fes el mateix en una comissió de mitjans de comunicació públics. 

El govern s’ha donat de temps fins una mica abans de l’inici de la Festa Major de Les Santes per aprovar els nomenaments d’aquests càrrecs, siguin finalment del govern o de l’oposició.

L’alcalde continuarà cobrant el mateix: 61.500 euros

La lletra petita de l’aprovat en el ple d’aquest dimarts informa que l’alcalde cobrarà 61.500 euros, el mateix que fins aleshores excepte en relació amb l’increment de l’IPC. Aquesta quantitat suposa un 77,26% de la quantia màxima prevista per a municipis com Mataró, d’entre 75.000 i 150.000 habitants.

Notícies relacionades

En relació amb el personal eventual, es mantenen tres càrrecs –un d’ells continuarà sent Toni Estopà, actual assessor de l’alcalde per a Promoció Econòmica i Cultural– als que es destinaran 150.000 euros, 45.000 menys que en el mandat anterior.

Més notícies de Mataró

Temes:

Ajuntaments