NOU CONSISTORI A LA CAPITAL DEL MARESME

El PSC de David Bote governarà novament Mataró juntament amb En Comú Podem

En la major part dels mandats des de la recuperació de la democràcia, els ecosocialistes ja van estar en el govern municipal, sota diferents fórmules

mataro pacto izquierdas

mataro pacto izquierdas

2
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

El que no va poder aconseguir David Bote quatre anys enrere serà ara: els tretze regidors socialistes governaran juntament amb els dos edils d’En Comú Podem  els pròxims quatre anys, en una fórmula semblant a la de Barcelona.

Les assemblees del PSC i d’En Comú Podem  han ratificat en les últimes hores l’acord, que formalment rubricaran l’actual alcalde David Bote i l’alcaldable d’En Comú Podem Sergi Morales aquest dissabte a les 10.30 del matí, just una hora i mitja abans de la constitució del nou consistori.

Així, els socialistes es garanteixen un mandat extremament més tranquil que l’anterior com a mínim referent als acords que s’han de prendre en el Ple, ja que amb els dos vots dels comuns el nou govern municipal disposarà de majoria absoluta.

Els contactes formals amb els comuns van començar dimarts d’aquesta setmana, tal com va avançar EL PERIÓDICO el mateix dia, després que una primera ronda de contactes amb els diferents grups que van obtenir representació en el consistori el 26-M anés per als socialistes, que són els qui tenien la batuta de comandament, un resultat clar: l’únic grup amb qui hi havia una alta coincidència programàtica era En Comú Podem.

Canvi d’escenari respecte a quatre anys enrere

En 2015 Bote va intentar configurar un executiu d’esquerres juntament amb la llavors ICV-EUiA i Esquerra Republicana, però el no dels ecosocialistes –que van treure uns mals resultats– el va empènyer a pactar finalment amb Convergència i Unió, malgrat que junts tampoc sumaven majoria absoluta –disposaven d’onze vots–.

Arran dels esdeveniments de l’1 d’octubre, CiU va acabar deixant el govern i els socialistes es van mantenir com van poder, amb només sis regidors.

Aquesta no és, a més, ni de bon tros la primera vegada que els socialistes governen juntament amb els hereus del PSUC. Juntament amb aquesta marca –i CiU– van governar durant el primer mandat després de la recuperació de la democràcia, entre el 1979 i el 1983. Després, entre el 1991 i el 1999, ja sota les sigles d’Iniciativa per Catalunya, els postcomunistes van entrar en els governs de Manuel Mas, que va perdre la majoria absoluta de la qual gaudia des de l’any 1983.

Notícies relacionades

Després, el 2003, ICV –llavors amb l’afegit EUiA– va tornar de nou al govern després d’un nou mandat de majoria absoluta de Manuel Mas però ho va fer al costat d’Esquerra Republicana, emulant els tripartits de la Generalitat, que en la capital del Maresme es van mantenir fins al 2011, en els governs liderats per Joan Antoni Baron.

Més notícies de Mataró