ENGANXATS BARREJANT RESIDUS

ERC denuncia un nou episodi de barreja de residus en la recollida de les escombraries a Mataró

Els republicans acusen el govern del PSC de fallar en el control a FCC i apunten cap a la municipalització del servei

El consistori informa que res sembla indicar que s'hagin incomplert els procediments, però en demanarà un informe detallat

foto 3503585

foto 3503585

5
Es llegeix en minuts
E.P./ACN

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Mataró, Francesc Teixidó, ha fet públic un nou vídeo en el qual es veu com els treballadors de la recollida de les escombraries, contractats per FCC, barregen en un mateix camió els residus dels contenidors d’orgànica i rebuig. 

Els republicans expliquen queja van denunciar un cas similar l’estiu del 2018 i asseguren que amb aquestes noves proves ja no es pot parlar d’un fet puntual, sinó d’una “manera de fer” de l’empresa amb una orientació cap al reciclatge que el partit no comparteix. 

Teixidó acusa el govern municipal del PSC de no exercir el control sobre l’activitat de l’empresa i demana que se’n depurin responsabilitats. L’alcaldable republicà aposta perquè l’ajuntament pugui tenir participació en l’empresa adjudicatària del servei i “plantejar-se en el futur una possible municipalització total”.

Per la seva banda, el regidor d’Educació, Espais Públics, Equipaments municipals i Sostenibilitat, Miquel Àngel Vadell (PSC) ha negat que el consistori no hagi intervingut en l’assumpte perquè, en el cas del 2018,l’ajuntament va interposar un expedient sancionador a FCC amb una multa de 150.000 euros (la sanció màxima possible). “Quan hem constatat que hi ha hagut un incompliment greu de la normativa, hem sancionat l’empresa”, ha comunicat a EL PERIÓDICO.

El vídeo

Segons detallen els republicans, les imatges fetes públiques es van registrar dissabte al polígon industrial del Pla d’en Boet, on durant tot el matí hi ha mercat setmanal. En les imatges s’aprecia com un mateix camió recull alhora l’orgànica i el rebuig en una illa de contenidors on, destaquen des d’ERC, tampoc hi ha contenidors habilitats per separar residus com el cartró o els envasos que es generen un dia de mercat.

“No hi ha ni els contenidors adequats, potser perquè la previsió ja és aquesta, barrejar-ho. No s’incita gaire a la recollida selectiva”, va etzibar Teixidó en roda de premsa. El candidat d’ERC a l’alcaldia de Mataró lamenta que la millora de l’actitud cívica dels ciutadans en qüestions de neteja no vagi acompanyada de polítiques municipals “més estrictes” amb les empreses que donen servei a la ciutat.

Resposta de l’ajuntament

Arran de la denúncia d’ERC, l’Ajuntament de Mataró ha explicat en un comunicat que aquest migdia ha mantingut una reunió amb tècnics d’FCC per aclarir els presumptes fets que han tingut lloc. No obstant, el consistori informa que, d’entrada, res sembla indicar que s’hagin incomplert els procediments. Tot i així, els serveis tècnics realitzaran un informe detallat per donar compte de la incidència de manera precisa.

A més, el consistori també assenyala que, seguint els protocols establerts, els contenidors que es detecten en origen “contaminats” (és a dir, amb residus impropis i/o barrejats) no s’han de tractar com a recollida selectiva, sinó com com a fracció de rebuig. I, al detectar-se barreges en l’ús dels contenidors, els treballadors d’FCC ho comuniquen i es reorganitza el servei per garantir que la recollida selectiva es faci correctament. 

En altres paraules, l’ajuntament apunta que és possible que els contenidors de matèria orgànica i rebuig que apareixen en el vídeo dels republicans podria ser que continguessin escombraries barrejades, cas en què ja seria “correcte” –tot i que moralment discutible– que els treballadors d’FCC ho hagin tractat tot com a rebuig.

Així mateix, tant l’ajuntament com FCC tenen constància de l’ús inadequat d’aquests contenidors per part dels usuaris, i per això ja treballen en accions de conscienciació per aconseguir un compromís més gran i col·laboració dels usuaris en la gestió dels residus que es generen concretament en aquest lloc els dissabtes.

Ús inadequat dels contenidors per part dels usuaris / ajuntament de mataró

No és la primera vegada

No obstant, ERC ha explicat que l’Ajuntament de Mataró ja va sancionar FCC per una situació similar, l’estiu del 2018, quan es va agafar un camió de la recollida de les escombraries que, en aquell cas, barrejaven cartró i rebuig. A més, segons els republicans, mitjançant la investigació interna del consistori, es va poder demostrar que el treballador implicat va estar barrejant residus durant dos mesos als contenidors de la plaça de Cuba, on hi ha un dels mercats principals de la ciutat.

Des d’ERC, lamenten que el consistori “comprés” la versió de l’empresa i culpabilitzés únicament el treballador. Els republicans afirmen que amb el nou cas descobert ja no es pot parlar de casos aïllats: “Ja no és un fet puntual. Ja no és responsabilitat d’un treballador. És una manera de fer d’una empresa que no ens interessa”, va assegurar Teixidó, que recorda la proposta d’ERC per caminar cap a la municipalització.

No obstant, l’ajuntament nega aquestes acusacions. ERC no ha contrastat la informació i el que denota és un oportunisme polític a quatre dies de les eleccions”, ha sentenciat el regidor socialista, Miquel Àngel Vadell. Segons el consistori, en aquest cas del 2018, el treballador que ho va fer va confirmar que havia actuat contravenint les instruccions de l’empresa; i malgrat això, l’ajuntament va sancionar FCC, després d’obrir un expedient informatiu i posteriorment un de sancionador, per dirimir-ne responsabilitats. A més, es va decidir aplicar la sanció màxima possible per a una infracció greu, més per la mala imatge de l’ajuntament que van generar aquests fets i de credibilitat en el servei de recollida selectiva que per les repercussions econòmiques.

Per altra banda, l’alcaldable republicà ha finalitzat posant com a exemple el model del Consell Comarcal del Maresme, on la gestió dels residus l’assumeix una empresa mixta participada també per l’ens públic i que permet al CCM “ser els òrgans de gestió i conèixer tots els detalls de l’activitat”. “Seria una bona alternativa per a Mataró amb què el govern podria agafar experiència i plantejar-se en un futur la municipalització total”.

Rescissió del contracte

Notícies relacionades

Recordem que l’abril passat, l’Ajuntament de Mataró i FCC van decidir rescindir de mutu acord el contracte. Les dues parts van considerar que s’ha d’iniciar una nova licitació amb unes condicions més ajustades al moment i a la normativa de contractació pública. Aquesta resolució es farà efectiva l’1 d’abril del 2020 perquè el contracte actual, firmat el 2014, ja no dona una resposta òptima a les necessitats de la ciutat.

Més notícies de Mataró