IGUALTAT DE GÈNERE

Mataró demana restituir la figura del responsable sindical d'igualtat entre homes i dones als centres de treball

La declaració institucional ha estat aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals, menys el PP, que s'ha abstingut, i PxC, que ha votat en contra

2fa78d65-0076-48b1-b4a2-094b02d85524

2fa78d65-0076-48b1-b4a2-094b02d85524

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La capital del Maresme reclama la figura del responsable sindical d'igualtat entre homes i dones als centres de treball. En aquest sentit, la Junta de Portaveus, celebrada l'1 d'abril, va aprovar una declaració institucional presentada per la CUP per restituir i desenvolupar aquest càrrec, d'acord amb l'article 39 de la llei catalana 17/2015 d'igualtat efectiva de dones i homes, suspès pel Tribunal Constitucional. 

Segons el diari Ara, el 2016 el Tribunal Constitucional va esgrimir dos arguments per mantenir suspesa aquesta part de la llei que el Parlament va aprovar el 2015. D'una banda, va considerar que alguns articles envaïen competències de l'Estat, i de l’altra, afirmava que el Govern central ja estava regulant aquests aspectes. 

La declaració institucional de Mataró s'ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals, menys el PP, que s'ha abstingut, i PxC, que ha votat en contra.

La demanda de la CUP inclou els acords següents: d'una banda, instar el Govern “a restituir la llei d'igualtat efectiva de dones i homes, suspès per la ingerència del Tribunal Constitucional espanyol, i a impulsar el desenvolupament de la figura del responsable sindical d'igualtat a tots els centres de treball del país”. 

I, d'altra banda, “traslladar aquest acord a totes les organitzacions feministes de la ciutat de Mataró, així com a les persones i col·lectius integrants del Consell Municipal d'Igualtat Dona-Home de Mataró i del Consell Econòmic i Social de Mataró, a l'Institut Català de les Dones, a les organitzacions sindicals (Intersindical CSC, CGT, IAC, CNT, CCOO i UGT), a la Mesa del Parlament i al Govern de la Generalitat".

Responsable d'Igualtat

Segons la CUP de Mataró, aquest article de la llei anul·lat pel Tribunal Constitucional,obliga els sindicats amb presència en centres de treball a adjudicar a una persona delegada la funció de vetllar específicament per a la igualtat de tracte i d'oportunitats en el marc de la negociació col·lectiva. 

Notícies relacionades

Les funcions del responsable sindical d'igualtat serien promoure la igualtat d'oportunitats entre dones i homes q l'empresa; assessorar els centres de treball en matèria d'igualtat; integrar sistemàticament la perspectiva de gènere a totes les àrees i els nivells, i vetllar pel compliment efectiu de la llei en el seu àmbit funcional.

Més notícies de Mataró