INSEGURETAT CIUTADANA

Mataró reclama més agents a Interior i prepara una reorganització de la plantilla

El departament de la Generalitat crearà una bossa de policies locals per dotar els municipis de professionals amb més rapidesa

Se'n farà una selecció global i els ajuntaments podran sol·licitar-los quan tinguin necessitat, i reduiran "a la meitat" el temps d'incorporació

foto 3451252

foto 3451252

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament d’Interior està ultimant una solució a la lentitud que suposa per als ajuntaments la incorporació de nous agents de policia local, arran de la demanda de molts municipis davant de l’augment de la inseguretat ciutadana. 

El director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, n’ha avançat alguns detalls a la Junta Local de Seguretat de Mataró, que aquest dimecres posava sobre la taula les dades delinqüencials del 2018. "Comprenc el sofriment de la ciutadania perquè les dades ho certifiquen", ha reconegut Jardí, que destaca que, en el cas de Mataró, els robatoris en domicilis han augmentat un 48%.

"Tenim 550 mossos a l’escola de policia i 750 més aprovats pel Parlament, però el problema el tenim avui", s’ha lamentat Jardí davant de la petició de l’Ajuntament de Mataró, que, com d’altres, reclamen més agents. "Fem el que podem amb els recursos que tenim i estem buscant fórmules per resoldre els problemes del dia a dia", afegeix el director de Seguretat.

Escurçant els temps

El director general d’Administració de la Seguretat ha explicat que pròximament es crearà una bossa d’aspirants a agents que, a través d’un únic procés de selecció, es puguin anar formant a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), i estalviar als consistoris "mesos i mesos" de procediments administratius. "Quan un ajuntament vulgui un policia el tindrà treballant al carrer en pocs mesos, reduint el temps d’incorporació gairebé a la meitat", assegura Jardí.

Es calcula que des que s’inicien els tràmits en un ajuntament fins que un agent de policia és al carrer passen dos anys, i el Departament treballa en aquestes "fórmules imaginatives" perquè els temps siguin més curts en un moment en què la inseguretat ciutadana ha augmentat en alguns territoris, amb un auge important dels robatoris en domicilis.

Una d’aquestes solucions és la que el conseller d’Interior, Miquel Buch, preveu detallar als alcaldes del Maresme en una reunió programada per al 5 de febrer, i que consisteix a agilitar els tràmits perquè "les policies locals puguin incrementar les plantilles amb els efectius que els corresponen".

Jordi Jardí ha explicat que es crearan diferents bosses de policies locals, organitzades territorialment, i que siguin d’accés per als ajuntament d’aquell territori. D’aquesta manera, cada ajuntament no haurà d’iniciar pesats processos administratius cada vegada que necessiti un agent i el podrà incorporar més ràpidament en el seu cos.

Mataró reorganitzarà la plantilla

En el cas concret de Mataró, a més de felicitar-se per la mesura que vol impulsar el Departament d’Interior, l’Ajuntament prepara una nova reorganització interna de la plantilla de la Policia Local. En paraules de l’alcalde, David Bote, es tracta que "tot el que pugui fer un 'no policia' ho faci un 'no policia' per tenir els policies fent de policies".

Notícies relacionades

Bote no n’ha volgut donar més detalls a l’espera de poder compartir l’estratègia amb la resta de partits, però el rerefons de la proposta passa perquè algunes de les feines que es fan en el cos i que actualment desenvolupen agents puguin encomanar-se a altres perfils professionals per guanyar més presència policial efectiva al carrer.

Més notícies de Mataró