RESPECTE VEÏNAL

Mataró duu a terme un projecte pilot per millorar la convivència al barri de Rocafonda

Diversos mediadors i mediadores passegen per les places i carrers del barri fins a mitjanit per pacificar la zona i assegurar el descans dels veïns

foto 3385493

foto 3385493

3
Es llegeix en minuts
ACN

L’arribada del bon temps i de l’època estival ha fet arribar de nou a Mataró l’etern debat entre el dret al lleure i el dret al descans. Especialment afectats per ell se senten els veïns i veïnes del barri de Rocafonda, per als quals el consistori ha decidit engegar una prova pilot per intentar mitigar els sorolls i la presència de menors als carrers fins a altes hores de la matinada.

Amb aquest objectiu ha nascut un projecte pilot mitjançant el qual diverses persones mediadores vetllaran per garantir el compliment dels drets i deures de la ciutadania a l’espai públic també a la nit. Aquesta primera fase està dirigida al públic en general, però es preveu implantar una segona en què es treballarà directament amb famílies o col·lectius en què es detecti que aquestes actituds impròpies persisteixen.

El centre neuràlgic del barri de Rocafonda de Mataró, un dels que compta amb més densitat de població a la ciutat, és des d’aquest estiu la plaça Joan XXIII. Un espai recentment remodelat i on, com en altres del barri –com la de Colòmbia–, infants i joves es concentren per jugar i passar els dies fins ben entrada la matinada. 

Una situació que ha alterat el descans dels veïns i veïnes, especialment el de les 150 famílies que viuen sobre la plaça, que es queixen que, a l’estiu i tenint les finestres obertes, el soroll que puja de la plaça els impossibilita descansar adequadament.

La presidenta de l’associació de veïns de Rocafonda, Maria Majó, ha demanat en vista d’aquesta situació que es prenguin accions per assegurar el descans dels veïns i veïnes que resideixen al costat d’aquesta plaça que, assegura, “és l’únic lloc de lleure per a molts nens i nenes del barri” d’edats compreses “des dels 8 als 16 anys” i que, tot i que no causen “problemes greus” responen de manera “mal educada” als avisos dels veïns.

Vigilància fins a mitjanit

Unes queixes que abalen els responsables municipals que treballen sobre el terreny per buscar solucions. Aquest estiu, per primera vegada, l’equip de mediadors del barri ha allargat l’horari i cobreix també un torn nocturndes de les vuit de la tarda fins a mitja nit, mantenint a més les activitats de dinamització que se solen dur a terme a les places.

Quim Medina, un d’aquests mediadors al barri de Rocafonda, assegura que tot i que la situació “no és alarmant” i “pot tenir solució”, és cert que de vegades diversos col·lectius, que “solen ser reincidents”, poden ocasionar molèsties als veïns. Una cosa que, segons comenta “està començant a desaparèixer” gràcies al paper que desenvolupen aquests mediadors.

Fonamentalment, actuen com ‘pacificadors’ del lloc, “moltes vegades és anar i cridar l’atenció”, diu Medina, i intentar fer entendre “que hi ha nens petits i gent treballadora que comença la jornada a les 5 del matí i que amb el soroll no pot conciliar el son”, cosa que de vegades impedeixen els nens i nenes que juguen a la plaça fins ben entrada la matinada.

Menors sense supervisió

La tècnica municipal d’Igualtat i Ciutadania de Mataró, Laia de Balanzó, assegura que el problema principal derivat d’aquesta situació és “un problema de soroll”, al qual se suma la preocupació per la presència de “menors sols sense responsables familiars”. En aquest sentit, el consistori treballa perquè, en una segona fase i una vegada acabat l’estiu, es puguin detectar les famílies en què es repeteixen aquestes actituds incíviques per fer-ne un treball més directe.

Notícies relacionades

Si l’experiència té èxit, l’Ajuntament podria replicar-la a altres barris demogràfica i urbanísticament similars, com el de Cerdanyola, segons ha apuntat la regidora de Ciutadania i Convivència, Marisa Merchán, que ha recalcat l’ambició d’aquest projecte que “tothom surti guanyant i disfruti de les places, l’entorn i els carrers de la ciutat”.

Més notícies de Mataró a l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA