Polèmica reciclatge

L'Ajuntament de Mataró multarà amb 150.000 euros l'empresa de recollida de residus

El consistori imposa la sanció màxima al comprovar-se que un treballador de FCC barrejava restes prèviament separades pels ciutadans

El regidor de sostenibilitat, Miquel Àngel Vadell, insisteix que es tracta d'una "pràctica delimitada en l'espai i en el temps"

reciclatge

reciclatge

2
Es llegeix en minuts
M. Coll

Nou episodi sobre la polèmica gestió dels residus a Mataró. Una vegada tancat l’expedient informatiu del cas, l’Ajuntament de la ciutat ha decidit sancionar amb 150.000 euros l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas SA (FCC), concessionària del servei de recollida de residus. Empresa en el punt de mira des que un ciutadà va gravar com un dels seus treballadors barrejava en un sol camió residus reciclables i prèviament classificats pels ciutadans.

Una investigació que ha servit perquè el consistori arribi a dues conclusions. En primer lloc, segons ha explicat el regidor de sostenibilitat, Miquel Àngel Vadell, en roda de premsa que es tractaria d’una“pràctica delimitada en l’espai”,exclusivament en el marc de la zona de la plaça de Cuba, i “en el temps”,concretament, entre el 30 d’abril i el 21 de juny. El temps de parada del GPS del camió i la confessió del conductor demostrarien que es tracta d’un fet aïllat.

La segona conclusió de l’informe mostra que la mala gestió de FCC ha tingut una repercussió econòmica molt lleu (60 o 70 euros), però“sí una repercussió molt negativa en l’opinió pública”, que ha perjudicat la reputació institucional, la credibilitat de les polítiques municipals de gestió de residus i la confiança ciutadana en el servei de recollida, la qual cosa fa necessària “una reorientació” de les campanyes de sensibilització a favor del reciclatge programades per a la tardor.

La sanció màxima

La normativa preveu sancions d’entre 4.000 i 150.000 euros. L’Ajuntament, tenint en compte la falta de formació, l’accés de confiança i la falta de control dels treballadors, ha optat per la màxima sanció possible contra FCC. L’edil de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, ha recordat que la responsable n’és l’empresa: “El treballador no ha sigut acomiadat; perquè si el treballador s’equivoca més d’un dia el problema no és d’ell sinó que és de l’empresa”. De fet, FCC encara pot recórrer la multa.

Notícies relacionades

Els representants de l’Ajuntament de Mataró una vegada més han agraït la implicació ciutadana en la gestió dels residus, tot i que en la confecció de l’esmentat informe no han tingut en compte la versió dels veïns i dels comerciants de la zona de la plaça de Cuba, només la de l’empresa i la de tècnics externs; quan els ciutadans asseguren que la barreja de residus reciclables és una pràctica freqüent. “No tenim constància d’això, però si ens arriba informació la incorporarem en una segona fase”, ha assegurat Jerez a l’espera de proves.

Més notícies de Mataró