Canvi climàtic

Francesc Mauri: «Mataró està absolutament amenaçada pel canvi climàtic»

El Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima proposa cent mesures per reduir el 2030 un 42,7% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle

mauri

mauri

3
Es llegeix en minuts
M. Coll

“Mataró està absolutament amenaçada pel canvi climàtic perquè és una ciutat que està a primera línia de mar”. Així de contundent es va mostrar el meteoròleg i geògraf Francesc Mauri en la conferència sobre el canvi climàtic que va formular ahir dilluns a la biblioteca Pompeu Fabra de la capital del Maresme en el marc de la presentació de Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) 2018-2030 organitzat per l’Ajuntament de la ciutat.

L’home del temps de TV-3 i de Catalunya Ràdio va recordar que el canvi climàtic “no és una qüestió que afecti només les foques i que provoqui només la desglaciació dels pols”, ja que “a Catalunya tenim exemples evidents d’aquest fenomen”, com l’augment del nivell del mar: 10 centímetres en 10 anys, 7 dels quals els últims 10, fet que representa una reducció de 7 metres de terra per invasió de l’aigua. “En conseqüència: ¿Quant tardarà a desaparèixer la línia de tren de la costa?”,va preguntar com a exemple.

Però el canvi climàtic també genera altres problemes a Catalunya, com amenaces en el trànsit de mercaderies, ja que algunes zones del planeta a causa del desglaç s’han convertit en navegables, cosa que perjudica tots els ports catalans; canvis a les collites, alguns productes ara maduren abans; o temporades de pluges difícils de pronosticar, ara hi ha menys precipitacions i estan mal gestionades, la qual cosa perjudica el desenvolupament dels boscos.

I, en vista d’aquest futur, avalat per informes realitzats per més de 150 científics catalans, el meteoròleg va animar els assistents a “posar el seu gra de sorra” en la reducció dels gasos contaminants que provoquen l’escalfament del planeta, per exemple, fent una aposta pel transport elèctric, les energies renovables i el reciclatge.

Cent accions

Per la seva banda, l’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, va destacar el“caràcter transversal”del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), validat pels membres del Consell Municipal de Medi Ambient, i la necessitat de ser“solidaris i conscients”respecte a aquesta problemàtica. “El canvi climàtic és una realitat objectiva i hem de pensar en les generacions futures”, va declarar.

El PAESC contempla unes cent accions, 69 de les quals per a la mitigació dels efectes del canvi climàtic a la ciutat i 31 per adaptar-nos al mateix. Entre les accions de mitigació hi ha el canvi de llums de vapor de mercuri de l’enllumenat públic per llums de vapor de sodi o leds, la instal·lació de telegestió a determinats equipaments, la realització d’auditories energètiques en llars vulnerables, la renovació de la flota municipal per a vehicles elèctrics, la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics o l’extensió del tub verd, entre d’altres.

Quant a l’adaptació als efectes del canvi climàtic, s’han valorat les vulnerabilitats i riscos de la ciutat en vista de factors com l’augment de la temperatura i onades de calor, les sequeres i disponibilitat d’aigua, els efectes sobre els boscos, l’afectació als valors paisatgístics i la biodiversitat, les tempestes i pluges torrencials i la pujada del nivell del mar.

I entre les accions d’adaptació plantejades hi ha l’elaboració d’un Pla estratègic del terra no urbanitzable en la clau agrícola, el foment de la gestió forestal en finques privades, la implantació del Pla Director de l’Aigua de Mataró als nous escenaris del canvi climàtic, el desenvolupament del projecte de l’anell verd, la conservació i gestió de la prada de Mataró i la millora de les condicions ambientals dels equipaments municipals amb usuaris sensibles a les condicions atmosfèriques.

Notícies relacionades

Les accions previstes de mitigació i adaptació tenen una valoració econòmica d’uns 11,5 milions d’euros. Algunes de les accions deriven de l’antic PAES i, per tant, ja estan en curs o, en algun cas, completades. L’objectiu és reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle de Mataró en un 42,7% de per a l’any 2030 respecte a les emissions del 2005 (l’objectiu europeu és reduir-les un 40%). Això significa passar de 3,91 tones de CO2per habitant el 2005 a 2,24 tones per habitant l’any 2030. Entre el 2005 i el 2014 Mataró va reduir les emissions en un 31%, tot i que es podria tractar d’una reducció conjuntural afavorida per la situació de crisi econòmica.

Més notícies de Mataró