Ritus funeraris

Els musulmans de Mataró continuen sense poder ser enterrats al cementiri municipal

cementiri-mataro

cementiri-mataro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot i que la llei catalana de serveis funeraris (1997) obliga els ajuntaments a prestar aquest servei de forma universal a tota la ciutadania –diu explícitament que els ciutadans tenen dret a “rebre els serveis en condicions de respecte a la intimitat, a la dignitat, a les conviccions religioses, filosòfiques o culturals i al dolor de les persones afectades”–, a la capital del Maresme això no es compleix.

Segons ha posat sobre la taula el Grup Municipal d’ERC-Moviment d’Esquerres és molt freqüent entre els mataronins d’origen magribí disposar de pòlisses d’assegurança per repatriar les restes mortals i les dels familiars al país d’origen en cas de defunció, ja que a Mataró no tenen la disponibilitat de ser enterrats segons dicten els ritus islàmics.

Per evitar aquest cost addicional, els republicans han demanat una vegada més al govern socialista que compleixi la llei –ja que en els pressupostos del 2016, 2017 i 2018 les al·legacions sobre aquest tema van ser acceptades, però no s’hi va fer res–. L’última vegada el govern es va comprometre a recuperar un projecte del 1999 aprovat pel ple municipal i pensat per donar viabilitat a les propostes funeràries respectuoses amb els diferents ritus, un projecte que no s’ha executat mai.

Notícies relacionades

Però ERC no es rendeix. En l’últim ple del desembre els republicans van tornar a presentar una pregunta sobre els enterraments al cementiri municipal. L’executiu va respondre que abans del primer trimestre del 2018 es convocaria els grups municipals per parlar del tema i es posaria en marxa un grup de treball. Passat el termini, ERC ha informat que tornarà a recuperar el tema en el ple de juliol.

Més notícies de Mataró