Documental reciclatge

Quim Masferrer no pot fer res amb tanta merda

L'actor presenta un documental del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme sobre el cost de no reciclar

quim-masferrer

quim-masferrer
monumental
cartell-documental

/

2
Es llegeix en minuts
M.Coll

Els actors, per desitjar-se sort, es diuen “molta merda”, però pocs, literalment, s’hi passegen per sobre. Quim Masferrer sí que ho ha fet. Micròfon a la mà –igual que en el programa televisiu ‘El forester’ (TV-3)– l’intèrpret i presentador ha visitat diferents pobles del Maresme i la planta del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans de la comarca (CTRSUM)  per explicar i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància del reciclatge. Una experiència que ha acabat al documental ‘Molta merda’,integrat dins de la campanya ‘Recicla i guanyaràs’ que el Consorci està duent a terme durant tot el curs 2017-18.

Ahir a la tarda, la platea del Teatre Monumental de Mataró es va omplir de ciutadans i autoritats de tota la comarca per veure aquesta producció, amb guió de Pep Bras i realització de Marc Barceló. Un documental que, al llarg d’aproximadament una hora, s’encarregad’explicar la realitat del reciclatge a la comarca del Maresme i, per extensió, a tot Catalunya, d’una forma molt amena i pedagògica però al mateix temps rigorosa. El documental està dividit en quatre capítols, que es poden veure de manera independent o que, junts, dibuixen una realitat completa de la gestió de residus.

En el primer, Masferrer intenta acabar amb alguns tòpics relacionats amb el reciclatge, per exemple: “Al darrere només hi ha màfies”, “el reciclatge és un negoci” o “al camió després es torna a barrejar tot”. En el segon, s’incideix en el cost econòmic de no reciclar, demostrant l’estalvi que s’obté i els llocs de treball que es generen. En un tercer bloc, es debat amb experts les vies de futur per millorar els resultats als índexs de reciclatge, per exemple, el sistema porta a porta, i, finalment, l’actor coneix pas a pas la tasca que es fa en la planta de valorització de residus de fracció restant.

Tarda d’estrena

En la presentació del documental, Masferrer va destacar “la brillant idea” de fer un documental d’aquesta temàtica, perquè“quan vius les coses n’ets més conscient”,i la voluntat constant de l’equip tècnic que“les olors traspassessin la pantalla”.“Després de set o vuit hores de rodatge a la planta de residus i després d’una dutxa, quan vaig arribar a casa la meva filla no va voler que li expliquésun conte perquè feia pudor”, va explicar l’actor en reconeixement a la feina dels cent treballadors del CTRSUM.

D’altra banda, el director del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Carles Salesa, va destacar com a novetat la part econòmica del documental: “Aquesta vegada anem més enllà del missatge mediambiental i exposem clarament que ens costa a tots no fer la recollida selectiva”. Una recollida que des de fa anys al Maresme no supera el 40%. I, d’altra banda, el president de la institució, l’alcalde de Mataró, David Bote, va animar els 27 municipis que en formen part, a ser referents en aquest sector.

Notícies relacionades

Ara, després de la seva estrena al Teatre Monumental, el CTRSUM vol oferir projeccions de ‘Molta merda’ als diferents ajuntaments consorciats, ja sigui a través de centres educatius o de les regidories de Medi Ambient. A més, el Consorci ha iniciat converses amb diferents operadors de televisió per poder difondre'l en l’àmbit català.

Més notícies de Mataró