Proposta electoral

Sobiranistes de Mataró aposten per crear una única candidatura republicana

El manifest 'A Mataró, per la República, posem-nos d'acord' es presentarà públicament d'aquí a dues setmanes

Manifestació a favor del referèndum a Mataró. 

Manifestació a favor del referèndum a Mataró.  / ACN

2
Es llegeix en minuts
M.Coll

Un grup de sobiranistes de Mataró, molts d'ells integrants de Crida per la Democràcia, moviment creat amb l'objectiu de defensar el referèndum independentista de l'1 d'octubre, s'han unit per promoure una candidatura republicana unitària de cara a les eleccions municipals de juny del 2019, amb la voluntat de consolidar la majoria independentista i respondre des de l'àmbit local a la repressió de l'Estat.

En el manifest 'A Mataró, per la República, posem-nos d’acord' s'afirma que el “programa de la candidatura republicana haurà de transmetre els valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat” i es mostren convençuts que “des de la diversitat ideològica és possible confluir en un programa reformador i de progrés, que asseguri el benestar del conjunt de la ciutadania, especialment els que viuen en situació de més fragilitat”.

A més, “apel·len a la responsabilitat i la generositat de totes les opcions sobiranistes per concórrer els pròxims comicis municipals amb un programa comú i una candidatura unitària” que defensi “un projecte de ciutat integrat en el país i que participi activament en la constitució de la República Catalana”.

Adhesions

Els promotors d'aquest manifest, que es presentarà públicament d'aquí a quinze dies amb l'objectiu que tots els ciutadans a favor puguin firmar la proposta, ja han tingut els primers contactes amb les formacions independentistes locals i asseguren que el debat està obert. Els promotors insisteixen en dues premisses: “Les diferències ideològiques entre les formacions sobiranistes poden superar-se” i “estem en un moment d'excepcionalitat”.

Respecte a la confecció de la llista, s'aposta per “unes eleccions primàries obertes al conjunt de la ciutadania, el mètode més transparent per convertir-se en guanyadora”. I apunten que podria estar encapçalada per un independent o pel representant d'una les formacions independentistes locals.

Contra el 155

Aquesta proposta, que té similituds amb la presentada pel filòsof i escriptor Jordi Graupera per a l'Ajuntament de Barcelona, busca evitar que l'alcaldia de la capital del Maresme caigui en mans de Ciutadans, vencedor de les eleccions del passat 21 de desembre al Parlament de Catalunya.

“Alcaldies en mans de les forces del 155 serien un seriós fre al moviment per la independència i un gir copernicà de moltes polítiques municipals transversals i de progrés. Especialment perillós seria el desenvolupament de les polítiques de PP-C 's en escala local en matèria de convivència, llibertats ciutadanes, seguretat, cultura, educació i política lingüística”, adverteixen en el manifest.

Notícies relacionades

Els integrants d'aquest moviment consideren que l'“hegemonia del sobiranisme” és la clau per millorar els resultats. En les últimes eleccions municipals a Mataró les forces sobiranistes van obtenir 17.865 vots, un 39,18% dels participants. Un resultat molt allunyat del balanç de l'1 d'octubre, quan 28.266 mataronins van votar afirmativament en el referèndum per a la independència, i del 21 de desembre, quan les candidatures sobiranistes al Parlament de Catalunya van tenir 30.114 vots.

Més notícies de Mataró