Memòria històrica

Mataró homenatja el seu alcalde republicà amb l'escultura d'una cadira foradada

Josep Abril i Argemí va ser afusellat el 1939 al Camp de la Bota de Barcelona

Escultura dedicada a Josep Abril, alcalde de Mataró. 

Escultura dedicada a Josep Abril, alcalde de Mataró.  / AJUNTAMENT DE MATARÓ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des d'ahir a la tarda, una gran cadira d'època feta de bronze i foradada per cinc orificis, llueix a la Riera de Mataró, a l'altura de la cruïlla entre el carrer Argentona i el carrer Bonaire. La cadira de l'alcalde, escultura realitzada per l'escultor local Perecoll, és l'homenatge de la ciutat al seu alcalde republicà: Josep Abril i Argemí, afusellat el 1939 al Camp de la Bota.

L'escultura es troba entre dos edificis que van tenir una especial rellevància en la trajectòria vital del personatge: l'Ajuntament, on Josep Abril va exercir com a alcalde entre els anys 1931 i 1934 i uns mesos de 1936 –des del seu balcó va anunciar la II República als mataronins-, i la Presó, on va ingressar el febrer de 1936 abans de ser traslladat a la Model de Barcelona.

Però, a més, segons fonts consistorials, col·locar l'escultura en aquest lloc també contribueix a recuperar la memòria històrica de l'antic Ateneu de la Classe Obrera, on s'ubicava l'escola racionalista, centre que impartia classes seguint els corrents pedagògics de l'escola Nova de Ferrer i Guàrdia.

Un llibre glossa la figura de Josep Abril

Després de la inauguració de l'escultura, també es va presentar el llibre Josep Abril. Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme, de la historiadora Margarita Colomer i editat per la Fundació Josep Irla.

Amb aquesta escultura es fa realitat una llarga reivindicació d'ERC de Mataró, qui consideraven insuficient que Josep Abril, un dels fundadors de la formació, només donés nom a un carrer de la localitat.

Notícies relacionades

Anteriorment a l'alcaldia, Abril havia sigut regidor de l'Ajuntament durant la restauració borbònica i, durant la Setmana Tràgica a Mataró (1910), va ser l'home clau que va aconseguir que la revolta no es descontrolés en excés a la ciutat i que apaivagués la violència.

Més notícies de Mataró