Pressupostos municipals

L'Ajuntament de Mataró tanca el 2017 amb un superàvit de 8,2 milions d'euros

El consistori i les empreses municipals han reduït l'endeutament en 20 milions respecte al 2016

Sector Iveco-Pegaso de Mataró.

Sector Iveco-Pegaso de Mataró. / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament de Mataró ha tancat l'exercici 2017 amb un romanent de tresoreria de 8,2 milions d'euros (MEUR), és el quart any consecutiu de superàvit. D'aquests, 2,39 milions estaven disponibles a 31 de desembre, i la resta són diners compromesos per a projectes del 2017 que encara no s'havien executat.

Pel que fa a l'endeutament de l'Ajuntament, segons ha fet públic el consistori en un comunicat, a finals del 2017 era de 80,77 MEUR i de 181,38 MEUR, si es tenen en compte les empreses municipals, per la qual cosa el deute s'ha reduït en 20 milions respecte al 2016.

En relació amb els ingressos corrents, van ser de 127,56 milions d'euros, xifra 2,9 milions superior als diners previstos inicialment. El govern atribueix aquest augment als ingressos corresponents a l'impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO), que van doblar les previsions, a la vegada que hi ha hagut un increment de les plusvàlues, de l'impost sobre activitats econòmiques (IAE ) i l'impost de béns immobles (IBI).

Pel que fa a la liquidació de les despeses corrents, l'Ajuntament ha gastat el 94,32% dels diners que havia pressupostat: dels 107,95 milions previstos, se n'han gastat 101,82. Per programes, Ensenyament és el principal destí de la despesa, seguit del deute públic i la protecció i promoció social.

L'endeutament

D'altra banda, el consistori assenyala que l'endeutament de l'Ajuntament sense les empreses municipals se situa en 80,76 milions, amb una ràtio del 86,3%. El govern destaca que es manté per sota del 110% que marca la Llei reguladora de les hisendes locals i assegura que la previsió és tancar el 2018 arribant al 79,67%.

Notícies relacionades

Si es tenen en compte les empreses municipals, el deute ara és de 181,38 MEUR amb previsió de reduir-lo a 157,93 milions d'euros. L'Ajuntament confia arribar a aquesta xifra una vegada obtinguts els diners de la societat mixta Porta Laietana després d'haver venut les finques que tenia en el sector d'Iveco-Pegaso a l'empresa Maresyterey SL. En valors absoluts, en vuit anys, el deute del grup Ajuntament s'haurà reduït pràcticament a la meitat.

Més notícies de Mataró