Homenatge històric

Estrena del documental 'Peiró42' a Madrid, coincidint amb el Dia de la República

La Fundació Anselmo Lorenzo acull el 14 d'abril un acte que porta per títol 'Joan Peiró: República, Anarcosindicalisme i Revolució'

peiro42 federico loygorri

peiro42 federico loygorri

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fundació Anselmo Lorenzo (FAL) i la productora audiovisual Clack, en commemoració de l'aniversari de la proclamació de la República Espanyola el 1931, organitzen aquest dissabte, 14 d'abril, l'acte "Joan Peiró: República, Anarcosindicalisme i Revolució", durant el qual tindrà lloc l'estrena a Madrid del documental Peiró42

L'acte, que se celebrarà a les 12 del migdia a la seu de la FAL, es completarà amb una taula rodona que comptarà amb la participació de Juan Pablo Calero, doctor en història contemporània i professor d'institut; Javier Antón, vocal de Memòria Històrica de la FAL, i Eloi Aymerich, director del documentalPeiró 42, soci de la cooperativa audiovisual Clack i professor de televisió a la Universitat TecnoCampus-UPF.

La voluntat dels organitzadors és indagar en la proposta espanyola del món anarcosindicalista català, que preconitzava la creació d'una “República Social Federal” que fos capaç d'unir la voluntat d'autogovern de Catalunya amb les reivindicacions socials de classe a tot Espanya.

Peiró42és un projecte escènic documental que es va donar a conèixer l'octubre passat a Mataró, ciutat on va viure el ministre i sindicalista, en un acte que va omplir el Teatre Monumental de la població. A Madrid es projectarà la versió subtitulada a l'espanyol del documental.

 

Qui va ser Joan Peiró i Belis?

Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, Barcelona, 1887 - Paterna, València, 1942) va ser un dirigent anarcosindicalista català que, tot i que era autodidacte, va arribar a ser durant uns mesos ministre d'Indústria de la República Espanyola el 1936. Exiliat a França, va ser detingut per la Gestapo i entregat a les autoritats espanyoles. Davant la negativa de Peiró a convertir-se en una figura del nou Sindicat Vertical del franquisme, el dirigent anarcosindicalista va ser afusellat a Paterna (València) el 1942.  El 1989 les seves restes mortals van ser traslladades a Mataró, on se li va rendir un homenatge popular.

Notícies relacionades

 

 Més notícies de Mataró