Salut

L'Hospital de Mataró acaba el 2017 amb un dèficit de 4 milions i vulnera el pla de reequilibri

El personal assegura que fa més de 18 anys que no hi ha un pla de renovació d'aparells

hospital-mataro

hospital-mataro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Hospital de Mataró ha finalitzat l'any 2017 amb un dèficit d'uns 4 milions d'euros, tot i que el Pla de Reequilibri pactat amb el Servei Català de la Salut preveia 183.000 euros de dèficit per al darrer exercici.

La població dependent del Consorci, que juntament amb l'Institut Català de la Salut gestiona la sanitat pública de la comarca del Maresme central, ha passat en vint anys de 110.000 habitants a 273.000 habitants, sense que aquest increment s'hagi vist compensat amb més recursos, han denunciat els representants dels treballadors.

"Estem treballant amb un 10 % menys de personal que l'any 2009 i amb una activitat actualment igual o una mica superior a la de 2009-2010, però sense que el que rebíem de pressupost aquells anys", han assegurat les fonts sindicals.

L'Hospital de Mataró va ser intervingut per la Generalitat l'any 2015 al registrar un dèficit de 2,3 milions d'euros, que aquest any han superat els 4 milions, fet que ha suposat incomplir el Pla de Reequilibri previst amb el Servei Català de la Salut.

Aquest increment s'ha degut, han explicat fonts del Consorci, a imprevistos resultants d'una sentència -ja recorreguda- que condemna l'empresa a pagar un plus de cap de setmana durant el mes de vacances dels treballadors i a l'augment de les despeses de salaris pel retorn d'una paga de Nadal de l'any 2012, entre altres aspectes.

Mala gestió

Per als treballadors, el Pla de Reequilibri, que es renegocia actualment amb el departament de Salut, "només ha servit per augmentar encara més el dèficit".

A més, han assegurat, des de fa més de 18 anys no hi ha un pla de renovació d'aparells a l'Hospital de Mataró, i que el servei d'urgències treballa amb carències estructurals i de personal, tot i que rep una mitjana diària de 315 pacients per dia "quan fa anys arribar a 300 pacients era un fet excepcional".

L'espai de l'hospital de dia "és totalment insuficient" i no s'ha creat cap equip de suport a les residències geriàtriques externes, com establia el pla de reequilibri.

Notícies relacionades

A l'atenció primària, les llistes d'espera són de fins a un mes per a una visita, una mitjana de 30-37 visites, a més d'entre 4 i 12 virtuals diàries, i les consultes especialitzades les llistes d'espera van de sis mesos a un any, han referit les fonts sindicals.

Més notícies de Mataró