BAJO LA FÓRMULA 'JUNTS PER MATARÓ'

Canela (PDEcat) vol que els partits sobiranistes vagin junts a les pròximes municipals a Mataró

Si no hi hagués plataforma conjunta, el president local dels postconvergents aposta per repetir el model de 'Junts per Catalunya'

Canela refreda les possibilitats de presentar-se com a cap de llista i admet que Míriam Nogueras o Pere Carles serien bones opcions

Alfons Canela, president del PDEcat a Mataró.

Alfons Canela, president del PDEcat a Mataró. / PERIODICO

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

Alfons Canela, president del PDEcat Mataró, es mostra partidari de “superar” les pròpies sigles de cara a les municipals del 2019 que s'acosten i, emulant el Junts pel Sí del 27-S, construir un Junts per Mataró que agrupi totes les formacions sobiranistes.

“Veient la realitat social i electoral que es va dibuixar el 21-D a Mataró em sembla obvi que caldrà unir esforços entre els partits sobiranistes no per animar la dinàmica de blocs sinó per oferir, des de l'àmbit sobiranista, un projecte integrador al conjunt de la ciutat, més enllà de com cadascú se senti nacionalment”, explica.  

Canela admet que la seva proposta és de gran volada i de difícil aterratge, però la defensa a capa i espasa. “El més lògic seria anar-hi sota una mateixa plataforma, s'han de superar els interessos de partit i posar els interessos de ciutat per sobre. Però si no és possible com a mínim hi ha d'haver un acord preelectoral entre aquests grups”, reclama.

Si aquesta possibilitat no arribés a bon port, Canela planteja que com a màxim “un any abans” de les municipals, que se celebraran el 9 de juny de 2019, el seu àmbit polític ja hauria de tenir un candidat en ferm. I presentar-se sota el paraigua de la fórmula Junts per Catalunya, com va fer l'expresident Puigdemont a les passades eleccions catalanes.

No hi ha voluntat d'amagar les sigles del PDEcat

Canela, en tot cas, deixa clar que no es tracta d'“amagar les sigles del PDEcat sinó d'anar a un plantejament de llistes amb més presència de la societat civil, cosa que ha estat un èxit amb la candidatura de Puigdemont”.  

En aquest sentit, el líder local del PDEcat exposa que en aquests moments ja estan en funcionament quatre comissions de partit vinculades a les àrees d'urbanisme, cultura i empresa amb participació de militants del PDEcat i de gent que no ho és per traçar les línies més rellevants del programa electoral.

“Tenim el relat bastant ben dibuixat, tenim un equip potent i ara ens falta definir el lideratge”, admet Canela. Respecte a aquesta qüestió, el president local refreda les possibilitats que sigui ell mateix qui encapçali una hipotètica llista postconvergent. No veuria malament que ho fos la diputada Míriam Nogueras –nom amb el qual s'especula una vegada i una altra últimament- qui agafés les regnes de la candidatura. Tampoc el de Pere Carles, actual president de la Fundació Iluro a la ciutat, hereva del patrimoni de Caixa Laietana.

Responent a preguntes d'aquest diari, Nogueras no descarta fer el pas, però d'altra banda assegura estar bolcada a donar “un suport total al govern de Catalunya des del Congrés dels Diputats i/o des d'on sigui de més utilitat”. Quan se li demana més concreció apunta de forma enigmàtica: “A Mataró hi seguiré treballant i ajudant sempre, com fins ara”.

Un altre dels noms que sona en l'àmbit nacionalista com a possible candidat és el de Pere Carles, actual president de la Fundació Iluro, que precisament perquè ostenta aquest càrrec dilueix tota opció: "Ara mateix el meu compromís en l'àmbit català és a través d'Òmnium, des del qual crec que hi ha d'haver una visió estratègica comuna entre les forces sobiranistes i les democràtiques. I a nivell de ciutat, mai voldria que algú pensés que he usat el meu paper com a president de la Fundació Iluro en benefici propi".  

El futur de la seu embargada de l'avinguda del Maresme

Notícies relacionades

El president local del PDEcat, Alfons Canela, “no té coneixement” que l'agrupació comarcal i local del partit hagin de deixar d'utilitzar la històrica seu de l'avinguda del Maresme –dos locals embargats cautelarment per la justícia juntament amb 13 immobles més de diferents ciutats catalanes- després que CDC i el seu partit hereu, PDEcat, hagin sigut condemnats pel cas Palau. Aquesta circumstància podria haver-se donat si la direcció nacional del PDEcat hagués decidit usar aquests locals per pagar la multa imposada per la justícia.

Més notícies de Mataró