L'ESPECTACLE DEL NADAL A MATARÓ

Els Pastorets de Mataró enguany arribaran per Reis a causa de les obres a la Sala Cabanyes

La presentació d'un joc basat en l'espectacle és una de les moltes novetats d'aquesta edició

La presentació d'un joc basat en l'espectacle és una de les moltes novetats d'aquesta edició

D’esquerra a dreta, Enric Punsola, autor del cartell d’Els Pastorets de 2018; Anna Gené, presidenta de Sala Cabanyes, i Marc Molina, el nou director de l’emblemàtic espectacle de Nadal a Mataró

D’esquerra a dreta, Enric Punsola, autor del cartell d’Els Pastorets de 2018; Anna Gené, presidenta de Sala Cabanyes, i Marc Molina, el nou director de l’emblemàtic espectacle de Nadal a Mataró / MARINA LLIBRE

3
Es llegeix en minuts
Marina Llibre

Els Pastorets de Mataró' començaran, excepcionalment, començat el 2018: a diferència de les edicions anteriors -el 1916 es va poder veure per primera vegada la Nit de Nadal-, l'estrena s'endarrerirà fins al Dia de Reis, el 6 de gener, a causa de les obres d'adequació de la Sala Cabanyes, l'emblemàtic teatre del centre de la capital del Maresme. 

L'obra centenària que se celebra cada Nadal a Mataró durarà fins al 4 de febrer i tindrà, malgrat els obstacles logístics, les deu sessions habituals. Per això, l'espectacle es portarà a terme cada dissabte i diumenge sense descansos. Aquest és algun dels esforços afegits que ha fet tot l'equip amb tal d'assegurar aquesta cita cultural de la capital del Maresme.

“Entre tots, ho hem aconseguit”, sentencia Anna Gené, presidenta de la Sala Cabanyes. En aquesta línia, els organitzadors es mostren optimistes respecte al resultat i s'esforcen a agrair a tot l'equip la seva implicació per superar les dificultats.

El joc d'‘Els Pastorets’

L'espectacle comptarà, per primera vegada, amb un joc de taula propi. El joc d'‘Els Pastorets’, creat per l'associació cultural ‘…i15!”, té la voluntat d'acostar de forma dinàmica i educativa l'obra als més petits.

Està format per diferents elements, entre els quals hi ha la presència dels personatges, els decorats i les famílies d'‘Els Pastorets’. Col·locar imatges dels decorats i siluetes dels personatges principals en un teatre de l'estil ‘Kamishibai’, per exemple, serà una de les opcions amb què nens i nenes podran tenir la seva primera presa de contacte amb l'obra.

A ‘El Joc dels Pastorets’ hi ha també jocs de memòria i de cartes i, com explica la seva coordinadora, Raquel Codolà, és adequat per a nens a partir 3 anys i per a tota la família.

Segons Raquel Codolà, una de les promotores de la iniciativa, és apta per a qui no tenen cap coneixement de l'obra, però també per a aquells que hi estan molt vinculats. “Creant-lo, fins i tot nosaltres hem après coses que no sabíem”, va assegurar aquest dilluns en roda de premsa.

Nou pròleg de l'espectacle dirigit per Marc Molina

“Hi haurà molts canvis… Les bruixes seran molt diferents”. Així ho assegura Marc Molina, el nou director de l'espectacle, el qual assegura que un dels punts que més s'ha modificat és el pròleg. “És aquí on cada director pot posar el seu granet de sorra”, explica. I així, molts dels personatges renovaran vestuari, de la mà de Marina Pineda.

D'altra banda, també cal destacar la modificació del text amb l'objectiu que quadri amb la mètrica original. “En anteriors edicions s'ha modificat el text amb la voluntat de modernitzar-lo a nivell lingüístic, però això ha generat que es trenqués la mètrica de decasíl·labs”, relata Molina.  

“Ara l'hem reformulat perquè coincideixi amb la mètrica inicial i per això hem tornat, en alguns casos, a fragments del text original que es van tallar”.

I de la mà d'aquestes innovacions, també se suma la renovació del cartell, dissenyat per Enric Punsola. “M'he inspirat en el decorat de l'infern de l'espectacle, creant una superposició de figures en tons vermells i morats”. L'autor ha afegit, també, “la llum encegadora de l'estrella” que es filtra il·luminant l'escena.  

Notícies relacionades

Així es presenten aquest any ‘Els Pastorets’ de Mataró, marcats per la voluntat de tot l'equip de superar les dificultats que han suposat les obres a la Sala Cabanyes. “El fet de no tenir l'escenari ni els decorats per assajar, ha complicat la feina”, assegura Marc Molina, “en una edició en què hem fet els assajos grans al gimnàs de l'institut Damià Campeny”.  

Més notícies de Mataró

Temes:

Nadal