POLÍTICA

Els pressupostos de Mataró del 2018, pendents del context català

Els socialistes, ara en solitari en el govern municipal, intentaran convèncer els seus exsocis convergents

Moment en el qual una empresa externa de l’Ajuntament retira una pancarta a favor de l’alliberament dels presos que havien penjat a la façana de l’Ajuntament els grups d’ERC i CiU.

Moment en el qual una empresa externa de l’Ajuntament retira una pancarta a favor de l’alliberament dels presos que havien penjat a la façana de l’Ajuntament els grups d’ERC i CiU. / @ERCMATARO

5
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

Serà difícil que Mataró tingui nous pressupostos per al 2018. En primer lloc, perquè si bé fins a mitjans d'octubre el govern municipal comptava, de sortida, amb els onze vots que sumaven el PSC i CiU, després de la marxa dels independentistes del govern el punt d'arrencada és de sis regidors de 27. I això complica enormement les coses, ja que obliga el nou govern municipal jivaritzat a arribar a acords amb com a mínim tres formacions polítiques diferents perquè donin suport als comptes municipals o s'abstinguin en la votació.  

Però el factor que dificulta enormement la situació és el context polític català, amb el 21-D com a horitzó més pròxim i que escalfarà –també entre els partits locals- la temperatura política al màxim. Un context que determinarà el text, podríem dir.

De fet, el govern i els partits independentistes estan embolicats en una sèrie de polèmiques per resolucions que s'aproven en el ple i que després el govern municipal no executa.

Per exemple, la proposta del grup municipal de CiU de deixar buides deu cadires de qualsevol acte municipal en record dels consellers empresonats, dels que es troben a Brussel·les i dels líders de l'ANC i Òmnium, també a presó. El govern en va fer cas omís.

O la iniciativa del grup municipal d'Esquerra de penjar una pancarta demanant la llibertat dels presos a la façana de l'Ajuntament. En aquest cas, els republicans i el grup de CiU van anunciar a l'alcaldia que complirien amb l'acord de manera unilateral i dilluns al matí el cartell es va situar usant els balcons dels grups de CiU i ERC. Al cap de pocs minuts, aquell mateix matí, l'alcalde David Bote va donar l'ordre perquè una empresa la despengés.  

Aquests estira-i-arronses constants van arribar a obrir la possibilitat de plantejar una moció de censura a l'alcalde David Bote per part de CiU, ERC, CUP i VoleMataro, encara que finalment el rebuig d'ICV-EUiA i la regidora no adscrita Ana María Caballero -la setmana passada l'edició local de Mataró d'EL PERIÓDICO va revelar que la segona regidora del grup de VoleMataro, Sarai Martínez, tampoc hi estava a favor- ho van fer impossible numèricament. 

Dos elements a favor del govern

Tornem als pressupostos. Sobre el paper, el govern té dos punts a favor. El primer és que el 2015 i el 2016 va aconseguir unir els vots necessaris –fent geometria variable amb Ciutadans, PP i ERC- perquè els comptes tiressin endavant quan es venia d'un mandat anterior nefast en aquest sentit. L'altre és que les línies mestres dels comptes per al 2018 es van pactar amb CiU quan els independentistes encara estaven al govern, de manera que seria estrany que els rebutgessin de ple.    

L'aprovació definitiva dels pressupostos està prevista per al 22 o el 28 de desembre, i és per això que l'executiu socialista començarà a finals d'aquesta setmana una ronda amb els principals grups del consistori, és a dir, CiU, Ciutadans, el Partit Popular, ICV-EUiA i Esquerra Republicana.

Des de les files socialistes confien que com a mínim aquests grups brindin el suport inicial als pressupostos. “Amb CiU és amb qui més haurem de parlar perquè la proposta serà, en part, continuista del que vam projectar junts”, explica Juan Carlos Jerez, regidor d'Hisenda. “De moment, per la seva banda valorem voluntat de parlar. Però és prematur parlar encara de possibles acords. El trencament del pacte és massa recent i el context no ajuda”, admet el també primer secretari del PSC local.

El grup de CiU manté la mà estesa

El cap del grup municipal de CiU, Joaquim Fernàndez, està d'acord amb l'anàlisi de la situació que fa el seu ara contrincant polític. “En pressupostos i ordenances, teníem un acord de govern. El que ens presentaran no hauria de ser gaire diferent del que ja hem participat. Si el compromís del PSC és mantenir el pla de mandat que penjava de l'acord i els nostres projectes estrella es mantenen… podem arribar a acords”.

Fernàndez es refereix a projectes com el pla d'impuls del centre històric, la rehabilitació del Cafè Nou –que té concedida una ajuda de la UE- i la reforma interior de la Presó per convertir-la en L’Espai de les Arts. “Si tot això es manté… serà més fàcil arribar a acords”, assegura.  

Els sobiranistes desitjarien també tenir una de les cadires que designa el consistori en òrgans com el Consorci del Port o el Consorci Sanitari del Maresme, al ser àmbits estratègics en els quals volen estar al dia de primera mà.   

“Ara bé, passen coses que no ens agraden”, afirma Fernàndez en relació amb com el govern municipal actua en qüestions referides al context català. “No entenem per què el govern es nega a aplicar resolucions dels plens que depenen d'ells i només d'ells”, assegura. Òbviament el cap de files de CiU es mostra molt molest per la decisió de retirar la pancarta de la façana de l'Ajuntament. “Aquesta manera de fer… pot espatllar les coses. Aquests comportaments estranys són importants”, avisa.

Cs s'ofereix, el PP ho veu diícil i Esquerra espera escoltar les propostes

Pel que fa als altres grups municipals als quals el govern acudirà per completar l'encaix que suposa poder aprovar els pressupostos, des de Ciutadans Juan Carlos Ferrando s'ofereix de nou al govern municipal. “Estem condemnats a entendre'ns perquè ens fa molta por que no es puguin tirar endavant molts dels reptes que Mataró necessita urgentment”.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal del PP, José Manuel López, comenta que la situació encara no s'ha debatut internament però que “no pinta gaire bé”. En aquest cas, les reclamacions dels populars són estrictament locals i es refereixen al que entenen que són incompliments de l'acord de l'any passat. “No s'han portat a terme algunes coses que vam acordar. Per exemple convertir les antigues pistes de conduir al costat de l'hospital en un pàrquing gratuït per a tots els que han d'anar al centre hospitalari”, comenta López. 

Finalment, des d'Esquerra, Francesc Teixidó desvincula la situació nacional dels pressupostos municipals per al 2018. “La situació és la que és, però nosaltres estem a Mataró i afrontem aquesta negociació amb esperit positiu. No tanquem la porta a cap acord, no ho fem mai. Valorarem a partir del que ens proposin”, assegura el líder dels republicans, que es van abstenir tant el 2016 com el 2017.

Notícies relacionades

“Sí que és veritat que en aquesta ocasió no tenim ni idea de què ens proposaran. Els anys anteriors, a hores d'ara, teníem com a mínim el marc pressupostari. Aquesta vegada, ni això”, recorda Francesc Teixidó.  

Més notícies de Mataró