REACCIONS A L'AGRESSIÓ DE DISSABTE

L'Ajuntament de Mataró aprova que el consistori es personi com a acusació particular contra els assaltants

Centenars de persones denuncien l'atac d'un jove per part d'un grup ultra a la capital del Maresme

La plaça de Cuba de Mataró, aquest diumenge a la tarda, durant la manifestació en contra de l’atac ultra.

La plaça de Cuba de Mataró, aquest diumenge a la tarda, durant la manifestació en contra de l’atac ultra. / TWITTER @ERCMATARO

4
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

L'agressió que un grup d'ultres va dur a terme a Mataró contra un noi de 29 anys dissabte a la tarda després de la manifestació a favor de la unitat d'Espanya portarà cua.

Despres que, des de la presó a Madrid, el president d'Esquerra Republicana i exvicepresident Oriol Junqueras es referís als fets i critiqués l'"absoluta impunitat" de les agressions ultres, el grup municipal d'Esquerra Republicana a Mataró va presentar una petició perquè l'Ajuntament de Mataró es personi com a acusació popular en la causa contra el grup ultra.

“No podem permetre ni una sola agressió més als nostres carrers. Cap partit, en especial aquells que hi participaven com a organitzadors o figuraven a la capçalera aguantant la pancarta d'obertura de la marxa, han de permetre que s'exerceixi la violència feixista, com va passar dissabte a Mataró i en múltiples ocasions anteriors en altres llocs de Catalunya i Espanya”, han afirmat donis d'Esquerra en un comunicat.

La majoria dels grups municipals van aprovar en el transcurs d'una junta de portaveus extraordinària convocada per l'alcalde David Bote (PSC) un text on figura que l'Ajuntament "es presentarà com a acusació particular contra els agressors en els casos en què les diligències policials assenyalin l'existència de delictes d'odi".

En el mateix text, aprovat pel PSC, ERC, VoleMataró, Ciutadans, PP, PxC i ICV, amb l'abstenció de CiU i el vot únic de la CUP, es diu que l'Ajuntament de Mataró "condemna rotundament l'agressió que es va produir dissabte"; una agressió que titlla que conté "tints feixistes". "Confiem que gràcies als testimonis i a la col·laboració ciutadana, les forces de seguretat podran identificar els agressors i que aquest tipus d'actuacions no quedaran impunes".

El jove atacat va ser assistit per contusions a l'Hospital de Mataró però no va ser ingressat. Posteriorment va presentar la denúncia davant els Mossos d'Esquadra, que segueixen amb la investigació del cas, sense que de moment s'hagi fet cap detenció. 

Concentració a la plaça de Cuba

Unes dues mil persones -1.200 segons la policia local- es van concentrar aquest diumenge a la tarda a la plaça de Cuba en un acte organitzat pel Comitè de Defensa de la República a la capital del Maresme per denunciar els fets. 

Va ser allà on el grup ultra, format per entre deu i quinze persones, va començar a increpar al noi que va acabar a l'hospital, a qui van donar diversos cops de puny al carrer Fray Luis de León.

De la plaça de Cuba els manifestants van anar fins a l'avinguda del Maresme, davant de l'estació, on van tallar la circulació, fins que a les 19 hores va acabar l'acte.

A la manifestació es van poder veure cartells en contra dels atacs de la ultradreta, com un que exigia 'Prou impunitat feixista', segons l'agència Efe.

A la convocatòria també va assistir l'alcalde de Mataró, David Bote, que dissabte a la nit va condemnar l'acció a través de Twitter.

Junta de portaveus extraordinària

Per la seva banda, l'alcalde Bote ha convocat una Junta de Portaveus extraordinària i urgent, en la qual ha proposat un text com a posicionament institucional de l'Ajuntament, finalment recolzat per PSC, ERC, Volem, C's, PP, PxC i ICV, i únicament votat en contra per la CUP -CiU es va abstenir.

En la declaració aprovada a la junta es diu que l'Ajuntament de Mataró "condemna rotundament l'agressió que es va produir el dissabte"; una agressió que titlla de "tints feixistes". "Confiem que gràcies als testimonis i a la col·laboració ciutadana, les forces de seguretat podran identificar als agressors i que aquest tipus d'actuacions no quedaran impunes".

Per últim, el text explica que "l'Ajuntament de Mataró es presentarà com a acusació particular contra els agressors en aquells casos en què les diligències policials assenyalin l'existència de delictes d'odi".

PP i PxC també condemnen els fets

També s'hi han pronunciat els líders del PP i de Plataforma per Catalunya a MataróJosé Manuel López i Mònica Lora, que van ocupar un lloc destacat en la capçalera de la manifestació, encara que no en fossin els convocants. El grup que va gestar la marxa ja es va desvincular i va condemnar els fets el mateix dissabte a la nit a través de José Casado, el seu portaveu.

Mentre López (PP) condemnava els fets i assegurava que la violència "mai és justificable" i que espera que "els caigui el pèl als agressors", Mònica Lora va usar exactament el mateix adjectiu, tot i que va recordar que l'agressió no va tenir lloc dins de la manifestació, de la qual es va mostrar "orgullosa". 

L'única formació present a la manifestació que no s'ha pronunciat sobre l'agressió és Ciutadans, grup representat pel regidor Víctor Paramés.  

A l'agressió ultra va reaccionar també  diumenge el grup municipal d'ICV-EUiA, que va denunciar que des de fa temps "grups polítics d'ideologia feixista s'ubiquen a la nostra ciutat i a Catalunya, amb total impunitat". Així mateix, els ecosocialistes i comunistes.  

Comunicat de la Federació d'Associacions de Veïns

Aquest matí també ha emès un comunicat el secretariat de la Federació d'Associacions de Veïns (FAVM), que reclama a totes les institucions i partits polítics que rebutgin frontalment aquest tipus d'actituds i avisa que qualsevol que no les condemni i es mantingui equidistant "les estarà recolzant implícitament", va explicar el president de la FAVM, Juan Sánchez.

Notícies relacionades

Aquest dilluns, a les 19 hores, està prevista una altra concentració davant de l'Ajuntament de Mataró per rebutjar els fets i demanar l'alliberament dels 'exconsellers' de la Generalitat empresonats així com dels líders d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana.

Més notícies de Mataró a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA